Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto djeca mlađa od četiri godine baš nikada ne bi trebala jesti kokice?

Preuzmite sliku

Popularno

Kokice su omiljeni međuobrok djece i odraslih, a njihova hrskava tekstura i mogućnost stvaranja različitih okusa čine ih savršenim odabirom za gotovo svaku prigodu. Iako ovaj međuobrok može izgledati bezopasno, pa čak i zdravo, može biti opasan za djecu mlađu od 4 godine.

Iako su mnogi roditelji svjesni opasnosti od gušenja stvarima poput baterija ili malih igračaka, uobičajene opasnosti povezane s hranom mnogim su majkama i tatama i dalje nepoznate. 2019. godine USA Today podijelio je priču koju je ispričala mama troje djece, čiji je dvogodišnji sin završio u bolnici nakon što je zajedno s porodicom jeo kokice.

Dječak je kašljao i imao je temperaturu. Nakon pregleda ljekari su ustanovili da je dječak udahnuo kokice u pluća, što je izazvalo upalu. Ljekari su mu uklonili komadić kokice iz pluća, a priča je imala pozitivan kraj. Međutim, dječakova mama željela je da i drugi roditelji nauče koliko ova grickalica može biti opasna pa je njihovo iskustvo opisala na Facebooku.

Također, prema stručnjacima, djeca mlađa od četiri godine imaju veći rizik od gušenja. Tek u dobi od četiri godine djeca u potpunosti mogu sažvakati hranu koju jedu na pravilan način. To se događa jer im u ovoj dobi izbijaju kutnjaci i vještine žvakanja su dovoljno dobre da hranu razlažu na manje komade prije gutanja, prenosi index.hr.

Osim toga, mlađu djecu je vrlo lako omesti stvarima koje se događaju oko njih, što također povećava rizik od gušenja. Zbog toga im uvijek treba pomagati kad jedu. Hodanje, trčanje, smijeh ili razgovor dok jedu, kao i prebrzo jedenje, također mogu dovesti do gušenja.

Nažalost, kokice nisu jedina hrana koja predstavlja opasnost od gušenja za djecu. Prema pedijatrima, osim kokica, maloj djeci ne bismo trebali davati sljedeću hranu:

-hrenovke

-tvrde bombone

-orašaste plodove i sjemenke

-sirovu mrkvu

-jabuke

-cijelo grožđe

-maslac od kikirikija

-sljezove kolačiće i žvakaće gume.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,