Zasladi (svako) jutro zapečenim zobenim pahuljicama sa šumskim voćem. Mogu danima stajati u frižideru…
Zapečene zobene pahuljice odličan su izbor za one koji ujutro preskaču doručak jer su u gužvi. Možeš ih pripremiti za vikend, ili bilo koju večer tokom radne sedmice, i uživati u sljedećim danima.
Ovako zapečene zobene pahuljice dostatne su za šest serviranja. Ostatak možeš čuvati u plastičnoj posudici s poklopcem, u frižideru, do pet dana. Druga je opcija zamrzavanje; omotaj folijom ili stavi u plastičnu vrećicu i čuvaj u zamrzivaču. Prije serviranja ih možeš podgrijati u mikrovalnoj u intervalima od pola minute.
Smjesu sa zobenim pahuljicama možeš peći u dubljoj četvrtastoj posudi i narezati na štangice. Također, možeš je rasporediti u kalupe za muffine ili male keramičke posudice, ali u tom je slučaju obavezno provjeravaj tokom pečenja kako ne bi zagorjela, piše MissGastro.
Sastojci:
-2 jajeta
-konzerva kokosovog mlijeka (400 g)
-1 kašičica ekstrakta vanilije
-200 g zobenih pahuljica
-30 g kokosovog čipsa
-1 kašičica praška za pecivo
-Prstohvat soli
-300 g šumskog voća
Priprema:
Zagrij rernu na 180 stepeni. Dublju posudu obloži masnim papirom.
Izmiksaj jaja sa kokosovim mlijekom, ekstraktom i soli. Dodaj sve suhe sastojke i polovicu voća pa dobro promiješaj.
Premjesti u posudu za pečenje, zagladi pa po vrhu rasporedi preostalo voće.
Peci 40-ak minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Pričekaj da se do kraja ohladi prije rezanja na štangice. (Tuzlanski.ba)