Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zapečene zobene pahuljice sa šumskim voćem za slađe jutro

Preuzmite sliku

Zasladi (svako) jutro zapečenim zobenim pahuljicama sa šumskim voćem. Mogu danima stajati u frižideru…

Zapečene zobene pahuljice odličan su izbor za one koji ujutro preskaču doručak jer su u gužvi. Možeš ih pripremiti za vikend, ili bilo koju večer tokom radne sedmice, i uživati u sljedećim danima.

Ovako zapečene zobene pahuljice dostatne su za šest serviranja. Ostatak možeš čuvati u plastičnoj posudici s poklopcem, u frižideru, do pet dana. Druga je opcija zamrzavanje; omotaj folijom ili stavi u plastičnu vrećicu i čuvaj u zamrzivaču. Prije serviranja ih možeš podgrijati u mikrovalnoj u intervalima od pola minute.

  • Smjesu sa zobenim pahuljicama možeš peći u dubljoj četvrtastoj posudi i narezati na štangice. Također, možeš je rasporediti u kalupe za muffine ili male keramičke posudice, ali u tom je slučaju obavezno provjeravaj tokom pečenja kako ne bi zagorjela, piše MissGastro.

    Sastojci:

    -2 jajeta
    -konzerva kokosovog mlijeka (400 g)
    -1 kašičica ekstrakta vanilije
    -200 g zobenih pahuljica
    -30 g kokosovog čipsa
    -1 kašičica praška za pecivo
    -Prstohvat soli
    -300 g šumskog voća

    Priprema:

    Zagrij rernu na 180 stepeni. Dublju posudu obloži masnim papirom.
    Izmiksaj jaja sa kokosovim mlijekom, ekstraktom i soli. Dodaj sve suhe sastojke i polovicu voća pa dobro promiješaj.
    Premjesti u posudu za pečenje, zagladi pa po vrhu rasporedi preostalo voće.
    Peci 40-ak minuta, dok ne poprimi zlatnu boju. Pričekaj da se do kraja ohladi prije rezanja na štangice.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,