Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljivi desert: Kineske slatke kuglice sa susamom

Preuzmite sliku

Popularno

Ukusna tradicionalna poslastica koja će vas oduševiti.

Ove kuglice se najčešće prave uoči kineske Nove godine koja pada 5. februara. Iako je ne slavite, ovaj zanimljivi desert je vrijedan probanja!

Sastojci (za 8 kuglica):

Fil od crvenog graha:

– 40g crvenog graha
– 4 šolja vode
– 50g šećera

Tijesto:

– 160ml vruće vode
– 110g smeđeg šećera
– 250g brašna od slatke riže
– pola šolje susama

Za prženje:

– 1.5l ulja

Priprema:

Prvo napravite fil od crvenog graha: u srednjoj činiji pomiešajte crveni grah sa jednom šoljom vode. Preko stavite provudnu foliju i ostavite ih preko noći da nabubre; Procijedite grah i prespite u manju šerpu. Prelijte sa tri šolje vode. Sačekajte da proključa na srednjoj jačini, a zatim poklopite i kuhajte oko sat vremena, odnosno dok grah dovoljno ne omekša da ga možete izgnječiti viljuškom.

Dodajte šećer i kuhajte uz konstantno miješanje dok tečnost ne ispari i ne ostane gusta pasta od crvenog graha. Prespite smjesu u posudu i prekopite providnom folijom koju ćete u potpunosti pritisnuti uz nju. Stavite u frižider dok ne bude trebalo da se upotrijebi.

Napravite tijesto: u manjoj posudii pomiješajte toplu vodu sa smeđim šećerom i miješajte dok se šećer u potpunosti ne istopi. U drugu činiju sipajte brašno slatke riže i kašikom napravite malo udubljenje u sredini brašna. Sipajte sirup od šećera u sredinu i miješajte dobro oko 5 minuta, dok se ne stvori tijesto koje se ne lijepi za posudu.

Preko radne površine pospite malo brašna, a zatim na njega stavite tijesto i mijesite oko 5 minuta. Napravite glatku kuglu od tijesta. Ukoliko je potrebno, dodajte malo brašna i vode. Tijesto podijelite na 8 komada, a od svakog od njih napravite male pljeskavice (prečnika oko 6.5cm) u čiju sredinu ćete stavljati jednu malu kašiku fila od crvenog graha. Ivicama preklopite sredinu i formirajte kuglicu od tijesta. Uvaljajte je u susam i isto ponovite sa preostalih 7 komada.

Zagijte ulje na 180 stepeni pa spustite kuglice da se prže oko 15 minuta uz miješanje. Kada postanu zlatne boje, stavite ih na maramicu da se ocijede od viška ulja i servirajte. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,