Otkrijte ukus prženih banana sa medom i cimetom.
Ukus ovog deserta oduševiće sve gurmane koji vole jednostavna i ukusna jela. Pržene banane s medom i cimetom vrlo su ukusan desert koji se topi u ustima.
Redovno konzumiranje banana može imati vrlo pozitivan uticaj na funkcionisanje našeg tijela. Ovo voće sadrži mnogo minerala i vitamina. Banane su riznica kalijuma, zbog čega bi ih trebalo jesti osobe koje imaju problem sa hipertenzijom. Banane takođe pomažu kod čira ili proliva.
Banane u svom sastavu imaju mnogo važnih vitamina, poput A, C, E i K. Takođe sadrže mnogo vlakana, kao i minerale, npr. magnezijum, fosfor ili kalcijum. Međutim, najviše je kalijuma u njihovom sastavu. Ovo voće ne treba često koristiti u svim vrstama ishrane, jer sadrže do 89 kalorija na 100 g.
Banane u svom sastavu imaju puno pektina koji je prirodna smjesa ugljenih hidrata. Upravo ta komponenta smanjuje nivo lošeg holesterola i čisti tijelo od toksina. Pektin takođe igra važnu ulogu u borbi protiv dijabetesa, poboljšava toleranciju na glukozu, prenosi Ženski magazin.
Sastojci:
2 banane
1 kašika putera
1 kašika meda
prstohvat cimeta
Priprema:
Ogulite banane i narežite ih po dužini. Istopiti puter, dodajte med i cimet. Temeljno izmiješajte. Pržite oko 2 minuta. Zatim dodajte banane i pržite neko vrijeme sa obje strane dok banane malo ne omekšaju. Izvadite banane iz tave i prelijte prelivom od meda i cimeta. Po želji možete dodati sladoled od vanile prilikom služenja. (Tuzlanski.ba)