Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za samo 30 minuta: Kiflice koje će se jesti od doručka do večere

Na spomen svježih mirisnih kiflica svima rastu zazubice, zar ne? Umijesite ih kod kuće jer vam za ove vam kiflice treba samo nešto više od pola sata.

Kad vam se jedu svježe pečene kiflice, a ne mijesi vam se i ne čeka dugo da se tijesto digne i udvostruči volumen, posegnite za brzim kiflicama bez kvasca koje su gotove za čas.

Sastojci (za 16 komada manjih kiflica): 250 g glatkog pšeničnog brašna, 125 g svježeg sira (kremastijeg, može i ricotta/skuta), 1 jaje, 50 ml maslinovog ulja, 50 ml mlijeka, 3 kašičice praška za pecivo, pola kašičice soli, sjemenke za posipavanje

Priprema: U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte sol, izmiješajte i dodajte svježi sir pa sve još jednom dobro izmiješajte. U manju zdjelicu odvojite bjelanjak (žumanjak ostavite za premazivanje), izlupajte ga vilicom, potom u zdjelicu dodajte mlijeko i maslinovo ulje pa dobro izmiješajte. Dodajte to u zdjelu s brašnom i sirom pa rukama umijesite glatko, mekano tijesto. Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto razvaljajte u krug promjera 35-40 cm pa ga izrežite na 16 komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti) pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje. Premažite žumanjkom kojeg ste izmiješali sa kašikom mlijeka.

Pospite sezamom, makom ili suncokretovim sjemenkama. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25-30 min. Kad kiflice izvadite iz pećnice prekrijte ih krpom, a kad se ohlade prebacite ih u vrećicu i zavežite, na taj način ćete spriječiti da se kiflice osuše i stvrdnu. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,