Lava kolač, poznatiji i kao souffle, čokoladna je poslastica s kojom uvijek možete oduševiti goste i ukućane, a toliko se jednostavno i brzo pravi da ga možete spremiti doslovno za 10 do 15 minuta.
Potrebna su vam samo tri sastojka, a u rerni se peče od 5 do 10 minuta, u zavisnosti od toga da li želite da bude tečniji ili tvrđi.
Sastojci:
3 jaja
1/2 šoljice glatkog brašna
250 grama tamne čokolade
Priprema:
Izmiksajte jaja sa brašnom. Na pari otopite čokoladu i pomiješajte sa sastojcima dok ne dobijete kompaktnu kremastu smjesu. Napunite smjesom 1/3 keramičkih kalupa ili kalupe za mafine. Pecite ih između 5 i 10 minuta u zagrijanoj rerni na 180°C.
Bitno je da kolač izvana bude pečen, ali da tečna čokolada ostane iznutra. Kolač možete da dekorišete i sezonskim voćem i šećerom u prahu i poslužite uz sladoled. (faktor.ba)