Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Za duge hladne večeri: Tri recepta za kuhano vino

Preuzmite sliku

U jesen, kada želite da se zagrijete, najbolje je umotati se u mekano ćebe i uživati u ukusnom toplom napitku.

To naravno ne mora da bude kakao, topla čokolada ili čaj. Predlažemo da isprobate recepte za kuhano vino.

Kuhano crveno vino

Ovaj recept je voljen u mnogim zemljama. Svako klasično kuhano vino je malo drugačije, ali njegov ukus je uvijek sličan “istom”.

Sastojci:

suho crveno vino 700 ml.
narandža 1 kom.
med 1 kašika
cimet
timijan
muskatni orah

Zagrijte vino, ali ne dozvolite da proključa. Dodajte med i miješajući ga rastvorite u vinu. Narandžu isijecite na komade i takođe je dodajte. Kuhajte još 5 minuta i dodajte sve začine.

Kuhano bijelo vino

Ko je rekao da je kuhano vino mora biti samo crveno? Ukusno piće dobijate i bijelim vinom.

Sastojci:

bijelo suho vino 700 ml.
limunova kora 50 gr.
narandža  1 kom.
smeđi šećer 100 gr.
korijander
cimet

Zagrijati vino, dodati limun i šećer. Miješajte dok se šećer ne rastvori. Dodati narezanu narandžu, koru limuna i začine. Kuhati na niskoj temperaturi, miješati, još 5 minuta.

Kuhano vino sa rumom

Odličan napitak za jake kiše i teške prehlade.

Sastojci:

crveno vino 700 ml.
rum 200 ml.
med 1 kašika
crvena narandža 1 kom.
cimet
muskatni orah

Zagrijati vino sa narandžom, nakon što ste med rastvorili u njemu. Pet minuta prije služenja, dodajte rum i začine. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,