Torta od sira ukusan je desert u svako doba godine. Oduševit će vas vijest da postoji recept idealan za toplije mjesece kada ne morate paliti pećnicu kako biste pripremili ovaj kolač. Plus je i voće zbog kojeg će torta dobiti sasvim novu dimenziju.
Sastojci:
šolja i po mljevenog keksa
trećina šolje smeđeg šećera
pola kašičice cimeta
trećina šolje rastopljenog maslaca
Za nadjev:
500 g svježeg sira
trećina šolje šećera
2 kašičice soka od limuna
dvije šolje vrhnja za šlag
Za vrh:
dvije šolje svježih jagoda
šolja borovnica
šolja trešanja (može i malina ili višanja)
dvije kašike šećera
Priprema:
U posudi pomiješajte mljeveni keks, smeđi šećer, cimet i maslac. Smjesu dobro utisnite u dno kalupa u kojem ćete pripremati tortu. Stavite u frižider na 30 minuta.
U posudi istucite sir, šećer i sok od limuna dok ne dobijete glatku smjesu. Počnite postupno dodavati vrhnje za šlag pa tucite dok ne dobijete smjesu nalik šlagu. Prebacite u kalup na pripremljeni biskvit. Ostavite u frižideru preko noći da se stisne.
U posudi pomiješajte voće sa šećerom i ostavite da stoji 15-30 minuta pa posložite na vrh torte.
Prijatno! (index.hr)