Predstavljamo vam ukusni desert u kojem ćete uživati – kako zbog njegovog savršenog izgleda, tako i zbog ukusa koji je fantastičan, piše Ženski magazin.
Spremni za pravljenje vašeg novog omiljenog deserta?
Sastojci:
Toping:
– 3 kašike neslanog putera, sobne temperature
– 70g braon šećera
– 170g kupina
– 260g (oko 4) šljiva, tanko isjeckane
Tijesto:
– 8 kašika neslanog putera, sobne temperature
– 230g braon šećera
– 2 jajeta
– 1 mala kašika vanilinog ekstrakta
– 120g brašna
– 85g brašna od cijelog zrna pšenice
– 2 male kašike praška za pecivo
– ½ male kašike mljevenog cimeta
– ½ šolje mlijeka
– šlag za serviranje
Priprema:
Toping: Zagrijte rernu na 180 stepeni. Podmažite okrugli dublji pleh ili kalup sa puterom, pogotovo dno koje treba da bude masnije. Pospite braon šećer jednako, a zatim poredajte voće u jednakom sloju.
Tijesto: u posudu sipajte puter i braon šećer i miješajte dok ne dobijete laganu jednaku smjesu. Dodajte jaja (jedno po jedno) i sve dobro ponovo promiješajte. Dodajte na kraju vanilu.
U posudi srednje veličine pomiješajte oba brašna, prašak za pecivo i cimet. Dodajte pola ove smjese u posudu sa puterom i jajima i sipajte mlijeko. Nakon što dobro umutite dodajte i drugu polovinu suhe smjese i miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.
Tijesto sipajte u pripremljeni kalup ili pleh (u koji ste stavili voće) i pecite oko 60-70 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe čista. Ohladite dobijenu tortu (oko 25-30 minuta), a potom otvorite kalup i prebacite tortu na tanjir naopačke – da voće bude sa gornje strane. Servirajte sa malo slatke pavlake ili šlaga sa strane.
Prijatno! (Tuzlanski.ba)