Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veganske i bez glutena: Zdrave kokosove pločice sa kurkumom

Preuzmite sliku

Popularno

Lagane za pripremu, bez glutena i oraha, veganske i savršene za kućne zabave!

Ako još uvijek ne znate zdravstvene prednosti kurkume, onda je definitivno pravo vrijeme da ih upoznate! Pored toga što je veoma zdrava, kurkuma ima i prilično specifičan ukus koji ne odgovara mnogima. Dobra vijest je da kurkumu čak nećete ni osjetiti u današnjem desertu!

Sastojci:

Za kokos podlogu:

1/3 čaše kokosovog brašna
1/2 šolje javorovog sirupa
1/2 šolje ekstra djevičanskog kokosovog ulja; topljeno i ohlađeno

Za karamel sloj:

20 hurmi natopljenih toplom vodom
2-3 kašike kokosove pavlake (gusti krem na vrhu kokosovog mlijeka sa puno masti)
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica kurkume (opciono)

Za čokoladni dio:

180 g (veganske) tamne čokolade;
1 kašika ekstra djevičnog kokosovog ulja

Priprema:

1. Posudu veličine 20×20 cm obmotajte papirom za pečenje.

2. Pomiješajte kokosovo brašno, javorov sirup i kokosovo ulje u posudu srednje veličine. Kada pripremite testo uz pomoć špatule ostavite da stoji nekoliko minuta, tako da kokosovo brašno upije vlagu.

3. Hurme izvadite iz vode, iscijedite i izmiksirajte ih u blenderu. Dodajte 2 kašike kokosovog krema, vanilu i kurkumu i napravite glatku smjesu. Dodajte treću kašiku kokosovog krema, ako je potrebno.

4. Nanesite bijelu, a zatim karamel smjesu preko bijele. Izravnajte i stavite u frižider.

Čokoladu i kokosovo ulje otopite u posudi. To možete učiniti i u mikrotalasnoj ili na pari. Prelijte preko kolača i stavite u frižider da se ohladi 30 minuta do jednog sata.

Kada se kolač ohladi isijecite ga na kocke oštrim nožem. Nož možete ispirati pod toplom vodom, što će vam olakšati rezanje, piše Ženski Magazin.

Kolač čuvajte u frižideru. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,