Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veganska verzija: Ledeni vjetar jednostavan i ukusan

Preuzmite sliku

Upustite se u ledenu avanturu i uživajte u slojevima pjenastog biskvita, ukusnih krema i najdražih komadića voća.

Ledeni vjetar mnogima je omiljena slastica, odličan izbor laganog i voćnog deserta kojem ne mogu odoljeti mnoga istančana nepca. Evo jednostavne i preukusne verzije za vegane!

Sastojci:

Za kore: 1 šolja nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak, može iz staklenke ili konzerve (aquafaba) ili egg replacera za kolače, 1 šolja šećera, 1,5 šolja  glatkog brašna, pola kašičice praška za pecivo, malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata), 5 kašika ulja, 1 kašika octa

Za 1. kremu: 2 kreme od vanilije iz vrećice, 3 dl biljnog mlijeka (soja), ½ litre biljnog šlaga

Za 2. kremu: ½ l biljnog šlaga, voće po izboru (sitno sjeckano)

Priprema: Za kore; kuhati vodu od slanutka (domaću, iz staklenke ili konzerve – aquafabu) sa šećerom kojega treba dodavati postepno (ili umutiti egg replacer za biskvite). Kada je čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati kašiku po kašiku ulja i na kraju ocat. Peći na 180 °C oko 30 min. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28 – 30 cm. Rezati biskvit kada je hladan.

Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša). Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i mutiti mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli umutiti šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ponovno: biskvit, krema, voće, šlag. (atma.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,