Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uživajte u sezonskom okusu: Napravite ljetnu mirisnu pitu s tikvicama, cherry paradajzom i feta sirom

Preuzmite sliku

Uživajte u domaćim tikvicama i padajzu spojenim u šarenu pitu…

Sezona tikvica i paradajza je u punom jeku pa je pravo vrijeme da je iskoristiš. Lokalne pijace mjesto su na kojem ćeš pronaći najmirisnije domaće namirnice, a za pripremu ovog finog i zdravog ljetnog jela treba ti ih tek nekoliko. Za još zdraviju verziju ove šarene pite pšenično brašno zamijeni integralnim. Ova ljetna pita može se jesti topla kada će biti hrskava, a ako je ohladiš postat će nešto mekša i sočnija. Kako god je jeli, sigurno ćete uživati u okusima sezone, prenosi MissZdrava.

  • Sastojci:

    Za tijesto:

    170 g brašna
    120 g hladnog maslaca
    1 žumanjak
    1 kašika hladne vode
    1 kašičica soli

    Za nadjev:

    150 g tikvica
    200 g feta sira
    2 kašičice timijana
    6 žumanjaka
    300 ml vrhnja
    150 g cherry paradajza
    1 prstohvat soli

    Priprema:

    Najprije pripremi tijesto za koru. Pomiješaj brašno, sol i hladni maslac rukama. Kada dobiješ mrvičasto tijesto dodaj žumanjak i vodu te zamijesi glatko tijesto. Tijesto umotaj u foliju i stavi u frižider na sat vremena.

    Dok se tijesto hladi, tikvice nareži na tanke kolutiće, a paradajz na polovice. Tikvice stavi u cjediljku te posoli kako bi pustile višak vode. Rernu zagrij na 180 stupnjeva Celzijusa.

    Tijesto izvadi iz frižidera i razvaljaj ga na debljinu od pola centimetra. Prenesi ga u kalup za pitu te ukloni višak koji visi preko rubova. Na dnu tijesta napravi rupice pomoću vilice i prekrij ga aluminijskom folijom te dodaj kuhinjski uteg ili grah kako se tijesto ne bi diglo.

    Tijesto peci oko 10 minuta, zatim ukloni utege i foliju i peci još tri do pet minuta.

    Dok se tijesto peče, pripremi nadjev. U posebnoj posudi pažljivo pomiješaj tikvice, feta sir, timijan, žumanjce i vrhnje.
    Pečeno tijesto napuni nadjevom i po površini posloži polovice cherry paradajza. Sve zajedno peci oko 45 minuta, odnosno dok nadjev ne postane čvrst. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,