Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uživajte u ovom desertu: Nevjerovatno sočan čokoladni kolač bez glutena

Preuzmite sliku

Ako ne voliš kolače koje moraš pripremati s brašnom ili ne smiješ koristiti pšenično brašno u prehrani, sigurni smo da će ti se svidjeti ovaj divni čokoladni kolač. Sve što trebaš su jaja, čokolada, šećer i prstohvat soli! I naravno, snažna volja da ga odmah ne pojedeš cijelog.

Kada je gotov, ostavi ga da se ohladi na sobnoj temperaturi. Posluži ovu divnu čokoladnu deliciju s kuglicom sladoleda ili sa kašikom grčkog jogurta – vjeruj nam, ova kombinacija je fantastična!

Odlična stvar kod pripreme ovog kolača je i to što se priprema s vodom u rerni zbog čega je iznimno sočan i vlažan. Kako pripremiti ovaj izvrsni desert, pročitaj u nastavku.

Sastojci

1/2 šolje šećera ili kašika i pol meda/agavinog sirupa
6 jaja sobne temperature
170 g tamne čokolade (70 % kakaa)
prstohvat soli

Priprema

Zagrij rernu na 180 stepeni. U većoj posudi, pomiješati žumanjke sa šećerom ili medom dok ne dobiješ blijedu smjesu te dodaj rastopljenu čokoladu i dobro izmiješaj. Od bjelanjaka i prstohvata soli napravi čvrst snijeg. U smjesu čokolade i žumanjaka dodaj prvo 1/3 snijega i nježno umiješaj špatulom, potom dodaj ostatak snijega, isto vrlo nježno miješajući. U vatrostalnu posudu stavi papir za pečenje te ulij smjesu. Vatrostalnu posudu zatim uroni u lim za pečenje koji si napunila vodom i to na način da vatrostalna posuda bude barem 1 cm u vodi. Peci u zagrijanoj rerni 25 – 30 minuta; ohladi i prije posluživanaj dodaj kuglicu sladoleda ili kašiku grčkog jogurta. Ova smjesa je dovoljna za okruglu vatrostalnu posudu promjera 22 cm i visine 5 cm.

Uživajte! (gastro.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,