Trinaesti je dan mubarek mjeseca Ramazana, a nove ideje za iftar uvijek dobro dođu.
Ovaj put u kućnoj radinosti sami napravite somun. Ovaj somun odlično ide uz svježi sir i vrhnje, mesne delicije, ali i sve druge slane namaze. Od njega možete napraviti i odličan sendvič ili ih zarolati kao punjene tortilje.
Od sastojaka vam je potrebno: 900 grama brašna, 300 mililitara toplog mlijeka, 300 mililitara tople vode, 20 grama soli, 20 grama svježeg kvasca ili 10 grama suhog kvasca, maslinovo ulje i sjeckani peršun, piše 24 sata.
Pripremna: Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to naspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne. Nakon dizanja, tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste prethodno posuli brašnom. Razdijelite tijesto na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 centimetara.
Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se somun ne napuše i dobije zlatnu boju. Na kraju, svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršun. (24sata.hr)