Utorak, 19. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uz svježi sir i mesne delicije: Napravite sami ukusan i mekan somun

Preuzmite sliku

Trinaesti je dan mubarek mjeseca Ramazana, a nove ideje za iftar uvijek dobro dođu.

Ovaj put  u kućnoj radinosti sami napravite somun. Ovaj somun odlično ide uz svježi sir i vrhnje, mesne delicije, ali i sve druge slane namaze. Od njega možete napraviti i odličan sendvič ili ih zarolati kao punjene tortilje.

Od sastojaka vam je potrebno: 900 grama brašna, 300 mililitara toplog mlijeka, 300 mililitara tople vode, 20 grama soli, 20 grama svježeg kvasca ili 10 grama suhog kvasca, maslinovo ulje i sjeckani peršun, piše 24 sata.

Pripremna: Pomiješajte brašno i sol pa dodajte kvasac, dobro razmrvljen. U to naspite mlijeko i vodu pa zamijesite meko tijesto. Prekrijte posudu krpom ili poklopcem te ostavite da se digne. Nakon dizanja, tijesto izvadite iz posude i stavite na radnu plohu koju ste prethodno posuli brašnom. Razdijelite tijesto na osam dijelova pa od njih napravite kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte tako da u promjeru ima nekih 20 centimetara.

Pecite svaki komad u tavi s obje strane dok se somun ne napuše i dobije zlatnu boju. Na kraju, svaki somun premažite maslinovim uljem u koje ste umiješali nasjeckani peršun. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,