Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uskrs i šunka ne idu jedno bez drugog : Recept za šunku u hljebu za 6 osoba

Preuzmite sliku

Uskrsnu trpezu učinite nezaboravnom uz ”šunku u hljebu”…

  • sunka-u-hljebu-recept
  • Sastojci (BROJ PORCIJA – 6 +)

    • 2 kg kuhane šunke
    • 1 kg glatkog brašna
    • 1 kom kvasca, svježi
    • 2 kašičice soli
    • 2 kačičice ulja suncokretovo
    • 3 dl vode

    Priprema:

    1. Razmrvite kocku svježeg kvasca. Umiješajte mu nekoliko kaška brašna, nekoliko kašika mlake vode, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže oko 15 minuta.

    2. Uspite više pola kilograma glatkog brašna. U udubinu koju ste napravili na sredini izlijte kvasac, dodajte dvije-tri kašike soli, izlijte jednu, dvije kašike ulja, malo mlake vode i izmiješajte.

    3. Postupno dodajte ostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno. Kuhačom umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči.

    4. Pripremite lim za pečenje i obložite ga aluminijskom folijom. Premažite foliju uljem.

    5. Nakon što se udvostručilo, tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju.

    6. Razvaljajte po cijeloj dužini i širini lima ta na njega položite nauljenu šunku.

    7. Pokrijte folijom i pecite na 200C onoliko sati koliko teži. Onu od jednog kilograma jedan sat, od dva kilograma dva sata itd.

    8. Zadnjih 20-30 minuta maknite foliju.

    (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje