Uskrsnu trpezu učinite nezaboravnom uz ”šunku u hljebu”…
Sastojci (BROJ PORCIJA – 6 +)
- 2 kg kuhane šunke
- 1 kg glatkog brašna
- 1 kom kvasca, svježi
- 2 kašičice soli
- 2 kačičice ulja suncokretovo
- 3 dl vode
Priprema:
1. Razmrvite kocku svježeg kvasca. Umiješajte mu nekoliko kaška brašna, nekoliko kašika mlake vode, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže oko 15 minuta.
2. Uspite više pola kilograma glatkog brašna. U udubinu koju ste napravili na sredini izlijte kvasac, dodajte dvije-tri kašike soli, izlijte jednu, dvije kašike ulja, malo mlake vode i izmiješajte.
3. Postupno dodajte ostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno. Kuhačom umijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da se udvostruči.
4. Pripremite lim za pečenje i obložite ga aluminijskom folijom. Premažite foliju uljem.
5. Nakon što se udvostručilo, tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju.
6. Razvaljajte po cijeloj dužini i širini lima ta na njega položite nauljenu šunku.
7. Pokrijte folijom i pecite na 200C onoliko sati koliko teži. Onu od jednog kilograma jedan sat, od dva kilograma dva sata itd.
8. Zadnjih 20-30 minuta maknite foliju.
(Tuzlanski.ba)