Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Umjesto keksa: Cheesecake s rižinim pahuljicama je odličan

Preuzmite sliku

Popularno

Osim zdravog doručka, pahuljice koristite za zgušnjavanje jela, čorbe i variva. Izmiksajte ih u električnoj sjeckalici i spremite u hermetički zatvorenu posudu.

  • umjesto-keksa-cheesecake-s-rizinim-pahuljicama-je-odlican
  • Za zgušnjavanje jela ih je potrebno malo jer pahuljice nabubre. Pahuljice mogu zamijeniti i usitnjene kekse kod pripreme podloge za ‘cheescake’ i druge pite. Okrugli kalup, onaj za mini pite ili muffine obložite folijom, pahuljice pomiješajte s otopljenom čokoladom i maslacem, te rasporedite po dnu i rubovima pripremljenog kalupa.

    Ostavite neka se stisne u frižideru. Pažljivo skinite foliju i stavite biskvit od pahuljica na tanjir za posluživanje, te nadjenite kremom za pite i torte. Dovoljna je samo otopljena čokolada za jednostavne kocke od rižinih pahuljica, a dodate li još šaku sjeckanih orašastih plodova, slažite hrpice u papirnate košarice.

    Brownie kocke obogatite slatkim krem sirom, te poklopite stisnutom podlogom od otopljene čokolade i rižinih pahuljica. Rižine pahuljice možete samljeti u brašno i koristiti za pripremu biskvitnih kolača i voća. Pečeni kolač će biti lagano hrskav, a nakon što odstoji, postat će sočan i mekan. Pahuljice miješajte sa žitaricama, sjemenkama, orašastim plodovima, medom i suhim voćem, kod pripreme domaće granole.

  • rizine-plocice-energetske-plocice
  • Za razliku od muesli, pomiješane sastojke za granolu zapecite u pećnici.

    Od rižinih pahuljica napravite energetske pločice; pomiješajte ih sa sjeckanim orašidima i posložite ravnomjerno na kalup obložen papirom za pečenje, zalijte medom ili javorovim sirupom, te ostavite neka se smjesa stvrdne.

    Velike figure od fondanta često su preteške, a kako ne bi deformirale oblik torte, lakšu slatku fondant smjesu umijesite od otopljenih marshmallowa i usitnjenih rižinih pahuljica. Oblikujte željeni oblik, pa kad se stvrdne i osuši, obložite smjesom klasičnog fondanta.

    Sa sljezovim kolačićima do mekanog deserta

    Spužvaste marshmallow bombone možete pretvoriti s malo rižinih pahuljica u hrskavu slasticu; zagrijte kondenzirano mlijeko, maslac, vaniliju i mliječne karamele. U gusti umak umočite sljezove kolačiće i uvaljajte u rižine pahuljice. Otopljeni marshmallow i maslac povežite s rižinim pahuljicama, dodajte par kapi arome jagode, pa iskoristite umjesto biskvitnog tijesta za roladu. Prebacite rozu smjesu na papir za pečenje, prelijte je otopljenom bijelom i tamnom čokoladom, te zamotajte u roladu. Kad se stisne, izrežite na ploške. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,