Kolač s borovnicama odlična je slastica za radnu sedmicu jer ćeš potrošiti samo desetak minuta na pripremu. Ostatak će posla odraditi rerna, a za to vrijeme možeš odmoriti i popiti šolju kafe. Ako ga ne planiraš pojesti odmah, stavi ga u posudu s poklopcem i čuvaj u frižideru tri dana. Naravno, možeš ga i zamrznuti te izvaditi po potrebi u roku od tri mjeseca, piše Gastro.hr.
Sastojci:
120 g maslaca
150 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije 2 jajeta (L)
120 g kiselog vrhnja
60 ml limunovog soka
Korica limuna
220 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode
½ kašičice soli
100 g borovnica
Priprema:
Zagrij rernu na 180 stepeni. Kalup za hljeb obloži papirom za pečenje. Izmiksaj maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije pa dodaj jedno po jedno jaje. Umiješaj kiselo vrhnje, limunov sok i koricu, a na kraju i prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom pa još kratko miksaj. Borovnice umiješaj u brašno pa ih dodaj u smjesu i prelij je u kalup. Peci 50-60 minuta, a potom ga izvadi i pusti da se hladi u kalupu. Nakon desetak minuta kolač izvadi iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi prije rezanja. (Tuzlanski.ba)