Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uljepšajte ove tmurne dane brzinskim kolačem s borovnicama i limunom za slađe popodne

Preuzmite sliku

Popularno

Kolač s borovnicama odlična je slastica za radnu sedmicu jer ćeš potrošiti samo desetak minuta na pripremu. Ostatak će posla odraditi rerna, a za to vrijeme možeš odmoriti i popiti šolju kafe. Ako ga ne planiraš pojesti odmah, stavi ga u posudu s poklopcem i čuvaj u frižideru tri dana. Naravno, možeš ga i zamrznuti te izvaditi po potrebi u roku od tri mjeseca, piše Gastro.hr.

Sastojci:

120 g maslaca

150 g šećera

1 kašičica ekstrakta vanilije 2 jajeta (L)

120 g kiselog vrhnja

60 ml limunovog soka

Korica limuna

220 g brašna

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice sode

½ kašičice soli

100 g borovnica

Priprema:

Zagrij rernu na 180 stepeni. Kalup za hljeb obloži papirom za pečenje. Izmiksaj maslac sa šećerom i ekstraktom vanilije pa dodaj jedno po jedno jaje. Umiješaj kiselo vrhnje, limunov sok i koricu, a na kraju i prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i sodom pa još kratko miksaj.  Borovnice umiješaj u brašno pa ih dodaj u smjesu i prelij je u kalup. Peci 50-60 minuta, a potom ga izvadi i pusti da se hladi u kalupu. Nakon desetak minuta kolač izvadi iz kalupa i pričekaj da se do kraja ohladi prije rezanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,