Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukusno i hrskavo: Pileća krilca u zlatnom umaku

Preuzmite sliku

Ko ne voli ukusnu, hrskavu piletinu?

Ova pileća krilca su nevjerojatna a u kombinaciji sa ovim umakom jednostavno oduševljavaju.

Vrijeme kuhanja: 5 minuta

Porcije: 6

Sastojci:

Za umak:

– ½ šolje ljutog umaka, poput Sriracha
– ⅓ šolje meda
– 4 kašike neslanog putera
– ⅓ šolje tamnog muscovado šećera (ili smeđeg šećera)
– So, po ukusu
– Biber, po ukusu
– 1 kašikica bijelog luka  u prahu
– 1 kašikica kurkume u prahu
– 1 kašikica čilija u prahu
– 1 kašika senfa
– 1½ kašike ocata
– 1 kašikica crvene paprike

Za krilca:

– 1 kg pilećih krilca
– 2 kašike putera, otopljenog
– 2 kašike brašna
– 2 kašike kukuruznog škroba
– 1 kašika paprike
– So, po ukusu
– Biber, po ukusu

Napravite umak 

– U loncu otopite puter na srednje jakoj vatri. Pazite na puter da ne zagori.
– Umutiti ljuti umak, med i senf.
– Kada dobijete glatku smjesu, dodajte ostale sastojke.
– Dobro promiješajte i smanjite vatru na srednju temperaturu.
– Umak kuhajte uz miješanje 3-4 minute.
– Poslužite umak po želji ili njime premažite svježe pečena pileća krilca.

Napravite pileća krilca

– Pileća krilca premažite otopljenim puterom, brašnom, solju, biberom, kukuruznim škrobom i paprikom.
– Pileća krilca poredajte na rešetku i stavite ih preko lima za pečenje.
– Pileća krilca pecite 40 minuta na 250 stepeni, napola ih okrenite.
– Pileća krilca dok su još vruća prelijte pripremljenim umakom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: