Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukusne jagnjeće ćufte u sosu od jogurta

Preuzmite sliku

Odličan recept koji svakako trebate uvrstiti na listu jela za napraviti u narednom periodu… 

Potrebno je (za 4 osobe):

– 450 g mljevene jagnjetine

– 2 supene kašike prezli

– 1 manji crni luk

– 1 kašičica sušenog origana

– 250 ml pilećeg bujona

– 350 g grčkog jogurta

– 1 jaje

– 2 čehna bijelog luka

– 2 supene kašike sitno sjeckane svježe mirođije

– 1 supena kašika sitno sjeckane svježe mente + nekoliko listova za serviranje

Priprema:

1. U činiji pomiješajte meso, prezle, sitno sjeckani crni luk, origano, 1 kašičicu soli i crni biber po ukusu. Od dobijene smjese oblikujte 24 ćufte, pa ih pržite u dobro zagrijanom tiganju sa malo maslinovog ulja (1 supena kašika), u jednom redu, dok sa svih strana ne dobiju zlatno-braon boju. Odvadite kašikom višak masnoće iz tiganja, sipajte bujon i ostavite da se ćufte krčkaju oko 10 minuta. Izvadite ćufte rešetkastom kašikom na tanjir i ostavite sa strane.

2. U činiji umutite jaje, dodajte jogurt, bijeli luk stišnjen kroz presu, mirođiju i mentu i sve dobro promiješajte. Dodajte kutlaču vrućeg bujona u kojem su se krčkale ćufte, promiješajte, pa sve zajedno sipajte nazad u tiganj sa ostatkom bujona. Kuvajte na umjerenoj vatri, sve vrijeme miješajući varjačom, da se sos zgusne i krene da vri. Probajte, pa po svom ukusu posolite i pobiberite.

3. Vratite ćufte u sos i nježno protresite tiganj da se sve ćufte oblože sosom. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoje 5-10 minuta.

4. Servirajte sa prilogom po želji (npr. kuskus) i pospite listićima svježe mente. (CdM)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,