Odličan recept koji svakako trebate uvrstiti na listu jela za napraviti u narednom periodu…
Potrebno je (za 4 osobe):
– 450 g mljevene jagnjetine
– 2 supene kašike prezli
– 1 manji crni luk
– 1 kašičica sušenog origana
– 250 ml pilećeg bujona
– 350 g grčkog jogurta
– 1 jaje
– 2 čehna bijelog luka
– 2 supene kašike sitno sjeckane svježe mirođije
– 1 supena kašika sitno sjeckane svježe mente + nekoliko listova za serviranje
Priprema:
1. U činiji pomiješajte meso, prezle, sitno sjeckani crni luk, origano, 1 kašičicu soli i crni biber po ukusu. Od dobijene smjese oblikujte 24 ćufte, pa ih pržite u dobro zagrijanom tiganju sa malo maslinovog ulja (1 supena kašika), u jednom redu, dok sa svih strana ne dobiju zlatno-braon boju. Odvadite kašikom višak masnoće iz tiganja, sipajte bujon i ostavite da se ćufte krčkaju oko 10 minuta. Izvadite ćufte rešetkastom kašikom na tanjir i ostavite sa strane.
2. U činiji umutite jaje, dodajte jogurt, bijeli luk stišnjen kroz presu, mirođiju i mentu i sve dobro promiješajte. Dodajte kutlaču vrućeg bujona u kojem su se krčkale ćufte, promiješajte, pa sve zajedno sipajte nazad u tiganj sa ostatkom bujona. Kuvajte na umjerenoj vatri, sve vrijeme miješajući varjačom, da se sos zgusne i krene da vri. Probajte, pa po svom ukusu posolite i pobiberite.
3. Vratite ćufte u sos i nježno protresite tiganj da se sve ćufte oblože sosom. Sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoje 5-10 minuta.
4. Servirajte sa prilogom po želji (npr. kuskus) i pospite listićima svježe mente. (CdM)