Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ukusna i zdrava: Recept za najsočniju tortu od trešanja

Preuzmite sliku

Svi znaju da je sezona trešanja, omiljenog voća mnogih

. Osim što su ukusne, trešnje imaju i brojne blagodati. Slatke trešnje su bogate antioksidansima kao što su elaginska kiselina, antocijanini i vitamin C, a uz to i ukusne, pa je normalno da će se s njima praviti razne torte i kolači.

Od sastojaka vam je potrebno: 250 grama brašna, 1 i 1/2 kašičica praška za pecivo, 150 grama čokolade za kuhanje, 125 grama maslaca, dvoje jaja, 125 mililitara kiselog vrhnja, 250 grama smeđeg šećera, 125 mililitara vode te 1/2 kašičice soli.

Za nadjev vam je potrebno: 300 grama marmelade od trešanja, 300 grama trešanja, 3 kašičice likera od trešanja, 2 decilitra slatkog vrhnja i crveni preljev za torte.

Priprema: Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Brašno, prašak za pecivo i sol lagano izmiješajte. Čokoladu i vodu otopite na pari. Ostavite neka se ohladi. Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno,. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 50 minuta na 180 stepeni, dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne ostane suha. Pečeni i ohlađeni biskvit vodoravno prerežite dva puta, da dobijete tri sloja.

Izmiksajte slatko vrhnje i očistite trešnje. Jedan sloj torte postavite na tanjir. Premažite ga otopljenom marmeladom od trešanja u koju ste dodali liker, pa slojem slatkog vrhnja. Posložite trešnje, poklopite drugim slojem i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Cijelu tortu na kraju prema uputama na omotu, zalijte crvenim preljevom za torte. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,