Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ukusna i osvježavajuća poslastica: Napravite tart od višanja

Preuzmite sliku

Popularno

Tart od višanja je idealna ljetna poslastica. Donosimo vam jednostavan recept za osvježavajuči tart kojim možete obradovati vaše najbliže!

Sastojci:

Za koru:
– 300 g brašna
– 1/2 ravne kašičice soli
– 150 g hladnog putera
– 100 g prah šećera
– 1 malo jaje

Za krem:
– 250 ml mlijeka
– 2 žumanjka
– 40 g gustina (ili jedna kesica puding praha od vanile, ako vam je lakše)
– 3 kesice vanilin šećera
– 100 g šećera
– 50 g omekšalog putera

Za voćni sloj:
– 300 g očišćenih višanja (jedno pakovanje Frikom smrznutih višanja)
– 100 g šećera
– 5 g želatina (pola kesice)

Priprema:

– Prvo pripremiti višnje. 300 g zamrznutih ili svježih očišćenih višanja pomiješati sa 100 g šećera. Ako su svježe i jedre malo ih varjačom zgnjeckati. Zagrijati do vrenja, i ostaviti da puštaju sok.

– Pripremiti tijesto. U posudi za miješenje pomiješati brašno i so, dodati hladan puter isječen na kockice, pa prstima utrljati brašno u puter, da kockice nestanu i cijela smesa postane mrvičasta. Dodati prah šećer i jaje blago razmućeno viljuškom, formirati kompaktno tijesto bez mnogo miješenja, prvo varjačom, pa rukama.

– Testo oblikovati u kuglu, staviti u kesu i spljoštiti, da se dobije deblji disk. Ostaviti u frižideru jedan sat.

– Pripremiti fil. U jednoj šerpi žicom razmutiti 2 žumanjka, 50 ml mlijeka i gustin. U drugoj zagrijati 200 ml mlijeka sa 100 g šećera i 3 kesice vanilin šećera, do vrenja. Sipati preko smjese u prvoj šerpi, vratiti na tihu vatru, kuhati uz neprestano miješanje žicom dok ne počne stezanje, pa još minut ili dva. Površinu fila obložiti plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi.

– Dovršiti koru. Ohlađeno tijesto iz frižidera prebaciti na komad papira za pečenje i razvaljati u krug prečnika dovoljnog da pokrije dno i ivice kalupa od 25 cm. Uz pomoć papira prenijeti testo na pleh, utisnuti ga lijepo uz ivice i polako skinuti papir. Eventualne viškove koji prelaze ivice kalupa odsjeći nožem. Tijesto izbockati viljuškom, i peći oko 20-25 minuta na 180°C.

– Dovršiti fil. Smjesu koja se ohladila na sobnu temperaturu, ili je tek malo mlaka, prvo razmutiti mikserom, pa dodati omekšali puter i zajedno dobro umutiti, da se sve fino sjedini i krem postane gladak.

– Pečenu koru prebaciti na tacnu. Nafilovati koru, poravnati fil koliko god je moguće. Želatin (5 g) sipati u manje lonče, preliti sa dvije supene kašike hladne vode i ostaviti par minuta da nabubri.

– Zatim ga zagrijavati na tihoj vatri da postane tečan i da se sva zrnca želatina istope. Uliti otopljen želatin u višnje, koje su do sada već dobro pustile sok. (lepotaizdravlje.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,