Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turski doručak: Recept za jaja u kremastom jogurtu

Preuzmite sliku

Birajte što svježija jaja, i to hladna – direktno iz frižidera, kako bi lakše zadržala oblik tokom poširanja…

Poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i bijelog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. stoljeću çılbır je zaista svako jutro stizao na stol otomanskim vladarima. U jelo se tradicionano dodaje umjereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gdje se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber.

Nemate li Aleppo, poslužit će i ljuta ili slatka mljevena paprika. Kuhari diljem svijeta zaljubili su se u turski mirisni doručak pa se od recepta do recepta mogu primijetiti varijacije na temu. Neki chefovi će zagrijati jogurt prije posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtjevniji dio pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspješno poširali jaja birajte što svježija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuhanja u vodi neće lijepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće “zaplesati” po posudi, a i lakše ćete tempirati vrijeme kuhanja jer će žumanjak biti tečan, a bjelanjak čvrst, prenosi punkufer.hr.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mljevenog mesa s jajima koje se priprema diljem Balkana.

  • Recept Nigelle Lawson za çılbır 

    Sastojci: 

    200 g grčkog jogurta
    1 češanj bijelog luka
    1 kašičica soli
    2 kašike maslaca
    1 kašika maslinova ulja
    1 kašičica mljevene paprike
    2 jajeta
    1 kašika jabučnog octa
    Kopar

    Priprema:

    1. Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko 4 cm i zagrijte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, sol i usitnjeni bijeli luk. Promiješajte. Kada se jogurt zagrije na tjelesnu temperaturu (provjerite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

    2. Zagrijte maslac i kad lagano počne tamnjeti pa ugasite vatru i umiješate ulje i mljevenu papriku.

    3. Ulijte ocat u vodu i prije nego što provrije smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašikom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minute pa izvadite šupljikavom kašikom.

    4. Topli jogurt podijelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom te prema želji ukrasite koprom. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,