Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik za savršenu bečku šniclu kakvu spremaju samo Austrijanci

Preuzmite sliku

Bečka šnicla austrijsko je nacionalno jelo koje se sastoji od tankog telećeg odreska u omotaču od krušnih mrvica, a prži se na tavi prije nego što se posluži uz krompir-salatu ili pržene krompiriće.

Iako se priprema u svakom bosanskom (i austrijskom) domu, najpoznatija bečka šnicla jede se u restoranu Figlmüller u glavnom gradu Austrije. Ovaj restoran nazivaju još i kućom šnicli, a u njemu se slasni odrezak priprema već više od stotinu godina.

U Figlmülleru se odrezak priprema od domaćeg svinjskog i telećeg mesa te svježih mrvica, a tajna se očituje u – prženju.

  • “Figlmüllerova šnicla prži se u tri tave ispunjene suncokretovim uljem. Temperature prženja su tajne,” otkrio je Markus Brunner, glavni kuhar restorana u intervjuu za BBC te pojasnio da se šniclu može ispeći i u jednoj tavi, ali onda neće biti hrskava onoliko koliko bi trebala biti.

    Da bi zadržao sočnost, meso se reže tek nakon narudžbe te tuče batom na tačno 4 milimetara debljine te promjer od 30 centimetara. Bečka šnicla od teletine kratko se isprži i u tavi ispunjenoj otopljenim maslacem, koji mu daje dodatan okus. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,