Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik za savršene germknedle: Recept za fantaziju s makom u umaku od vanilije

Preuzmite sliku

Meko tijesto punjeno kompotom od šljiva u umaku od vanilije i posipano makom austrijski je klasik koji se lako priprema kod kuće…

Kako biste germknedle lako izvadili iz posude za kuhanje na pari, prethodno je obložite papirom. Tako ćete ih lako izvaditi bez straha da se zalijepe i ostanu savršeno okrugle, piše punkufer.hr.

Sastojci za germknedle:

500 grama bijelog brašna
7 g instant kvasca
1 čajna kašika soli
65 grama šećera
70 grama otopljenog maslaca
250 ml punomasnog mlijeka
1 jaje
1 žumanjak
1 jaje
½ čajne kašike ekstrakta vanilije

Umak od vanilije:

150 ml mlijeka
150 ml slatkog vrhnja
mahuna vanilije
3 žumanjka
50 g šećera

Za posipanje:

40 g mljevenog maka
60 g šećera

Nadjev:

100 g kompota od šljiva
2 kašike ruma

Priprema:

1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žumanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni previše ljepljivo ni previše suho.

2. Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići.

3. Zagrijte mlijeko i 1 dl slatkog vrhnja pa dodajte unutrašnjost iz mahune vanilije. Žumanjke umutite sa šećerom i 50 ml vrhnja, dodajte vruću mješavinu mlijeka i vrhnja te kuhajte nekoliko minuta na pari tako da se smjesa ne zgruša.

3. Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada.

4. Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu nadjeva od ruma i kompota, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli.

5. Svaku okruglicu kuhajte 15 – 20 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Umjesto krpe može poslužiti i papir. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para. Uz pomoć drvenog štapića za ražnjiće provjerite jesu li okruglice skuhane – zabodite ga u okruglicu i ako nema tragova tijesta – gotove su.

7. Okruglice prelijte umakom od vanilije i pospite mješavinom maka i šećera u prahu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,