Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trik s hladnom tavom za savršenu kremastu kajganu

Preuzmite sliku

Umjesto da zagrijete tavu, prvo u nju stavite jaja pa tek zatim maslac, okrenite priču i dobit ćete doručak kao iz najboljeg hotela…

Želite li napraviti savršeno kremastu kajganu, jaja najprije dobro izmiješajte viljuškom s malo mlijeka i ulijte u hladnu tavu pa tek onda dodajte maslac. Kako se jaja griju na umjerenoj vatri, maslac će se polako topiti, a kako bi se sastojci bolje povezali, treba ih neprestano miješati, prenosi punkufer.hr.

Osim savršenog okusa takva kajgana imati će ujednačenu zlatnu boju. Iako ova metoda traje nešto dulje od klasične, postupnim miješanjem dobit ćete savršenu, mekanu i sočnu teksturu. Za savršeni doživljaj poslužite jaja na zagrijanim tanjirima i s prepečenim hljebom.

Sastojci za kajganu:

6 jaja
1/4 kašičice soli
2 kašike mlijeka
2 kašike maslaca

Priprema:

1. Razbijte jaja u posudi i posolite ih pa dodajte mlijeko i dobro promiješajte viljuškom.

2. Ulijte jaja u tavu pa ubacite i 2 kašike maslaca te stavite na umjerenu do laganu vatru.

3. Kuhačom ili silikonskom lopaticom lagano gurajte i miješajte jaja i netom prije nego što su gotova ugasite vatru. Toplina tave će ih dovršiti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,