Nedjelja, 19. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trik iz kuhinje koji morate probati: Zahvaljujući ovom tajnom sastojku meso će ispasti sočnije i mekanije

Popularno

Koliko se puta dogodilo da kupite lijepi komad mesa, ali nakon pripreme on je ostao tvrd, suh ili žilav?

Kako bi izbjegli ovaj scenarij odlučili smo vam otkriti trik kojim se rado koriste poznati kuhari, a zahvaljujući kojem će pripremljeno meso ispasti mekano i sočno. Iza ovog jednostavnog trika krije se široko dostupan sastojak koji većina nas drži u svojoj kuhinji – soda bikarbona.

Prema prestižnom kuharskom časopisu Cook’s Illustratedu, kiselkasost sode bikarbone podiže pH površine mesa, što zauzvrat otežava vezanje proteina. Naučnim rječnikom možda djeluje komplikovano, ali u stvarnosti je ovo vrlo jednostavan i praktičan trik sa sjajnim rezultatima.

  • Ova metoda je najučinkovitija kada se stavlja na manje i tanje izrezane komade mesa. Da bi omekšali meso ovim sastojkom, stavite 1 kašikicu sode bikarbone na svaki komad i dobro promiješajte. Ako je meso jako suho, dodajte malo vode, ostavite da odstoji oko 15 do 20 minuta te zatim dobro isperite da uklonite sodu bikarbonu.

    Prije kuhanja obavezno pažljivo osušite meso. Za veće komade mesa preporučuje se utrljati veću količinu sode bikarbone te potom staviti ih u frižider na tri do pet sati. Prije nastavka pripreme mesa obavezno isperite sodu te zatim posolite odabrane komade mesa i nastavite daljnju pripremu hrane.

    Ovaj trik proizašao je iz kineske kuhinje te upravo u njemu leži tajna zašto su komadići mesa u azijskim jelima tako podatni i mekani. Neki kuhari uz sodu bikarbonu dodaju i mineralnu vodu kako bi omekšala vlakna, a tako pripremljeno meso idealno je za prženje u woku! (miss7.24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,