Srijeda, 17. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri ledena deserta s bananama koji će zamijeniti sladoled

Sladoled je mnogima omiljena slastica, ali nažalost mnogi ga moraju izbjegavati zbog intolerancije na laktozu. No, mi smo pronašli slatka riješena u tri recepta s bananama koji će ti zamijeniti sladoled, piše MissZdrava.

Banana sladoled

Food Faith Fitness je blog koji već prema svom imenu otkriva da se ovdje može pronaći puno zdravih i ukusnih recepata, a upravo tamo smo pronašli ovaj sladoled.

Sastojci:  

16 štapića za sladoled
4 zrele banane
1 šolja preliva od kokosa
1 šolja Muslija
1 šolja indijskih oraščića
350 grama čokoladnih mrvica

Priprema: 

Banane presjeci na 16 komada i svaki režanj stavi na jedan štapić za sladoled. Stavi ih u posudu za pečenje i ostavi u zamrzivaču najmanje 4 sata.

Stavi svaki preljev u plitku posudu ili tanjur. Rastopi čokoladne mrvice na srednjoj jačini plamena često miješajući. Prelij malo rastopljene čokolade u šolju.

Jednu po jednu bananu umoči u čokoladu, pospi ih kokosom, Muslijim ili čokoladnim mrvicama. Lagano pritisni kako bi dodaci bolje prianjali. Po potrebi ponovno napuni čašu otopljenom čokoladom.

Vrati banane natrag u posudu za pečenje i ponovno stavi na zamrzavanje najmanje 1 sat. Čuvaj u zamrzivaču do 4 dana.

Veganske banana čokoladice 

Bakerita je blog na kojem smo pronašli fantastična dva recepta, veganske banana čokoladice i čokoladice od banane i karamela. Blogerica je poznata po svojoj ljubavi prema desertima, i to onim zdravim.

Sastojci: 

Kora: 

2/3 šolje pečenih slanih indijskih oraščića
1/2 šolje hurmi, grubo usitnjenih
1 kašika vode

Krema: 

2 velike banane izrezane u kolutiće i smrznute preko noći
1 čaša smrznutih borovnica
1 i pol šolja kreme od kokosa
2 kašike meda
1 i pol šolja smrznutih jagoda

Priprema: 

U blenderu preradi indijske oraščiće dok se ne usitne. Dodaj hurme i obradi dok ne dobiješ mrvice. Zatim dodaj vodu i blendaj dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Tvoja smjesa(kora) bi trebala bi ljepljiva.

U posudu 20 puta 20 stavi papir za pečenje i na njega ravnomjerno rasporedi koru. Stavi u zamrzivač.

Jednu bananu (nasjeckanu na kolutiće) i borovnice stavi u blender i mješavinu usitni. Nekoliko ćeš puta morati isključivati i mijenjati brzinu blendanja dok se smjesa ne ujednači i postane kremasta.

Mješavinu borovnica i banane prelij preko kore i stavi u zamrzivač da se stvrdne.

Kokosovu kremu i med stavi u veliku zdjelu i miješaj mikserom dok ne dobiješ ujednačenu smjesu bez grudica. Kokosovu kremu prelij preko sloja borovnica i banana te ostavi da se ohladi dok ne postane čvrsta na dodir, oko 15-20 minuta.

Kad sloj kokosa očvrsne, drugu bananu i jagode stavi u blender te izmiješaj do ujednačenosti. Sloj jagode i banane rasporedi po sloju kokosa. Pokrij i ostavi u hladnjaku najmanje 4 sata.

Nakon rezanja svaki komad ostavi 5-10 minuta kako bi omekšao.

Čokoladice od banana i karamela

Sastojci: 

Kora: 

2/3 čaše nasjeckanih hurmi
1 šolja prženih oraha
1/4 čajne kašike soli
1 čajna kašika cimeta

Sladoled od banana:

1/4 šolje maslaca od indijskih oraščića ili maslaca od kikirikija
4 smrznute banane
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
4 čajne kašike kolagena
1 kašika želatine ili agar-agara
1/4 šolje hladne vode
1/4 šolje kokosovog mlijeka

Karamela:

1/3 šolje Paleo karamel umaka

Priprema: 

U blender stavi hurme, orahe i sol i miješaj dok se orasi ne usitne. Smjesa se treba skupljati kao tijesto, ali pazi da ne blendaš previše.

U posudu 20 puta 20 stavi papir za pečenje, a mješavinu oraha i datulja ravnomjerno raspodjeli u njoj.

U maloj zdjeli izmiješaj vodu i želatinu i pusti da odstoji.

U blenderu izmiješaj maslac, banane, ekstrakt vanilije i blendaj dok ne bude ujednačeno.

Zagrijavaj želatinu 20 sekundi u mikrovalnoj dok ne bude tekućina. Slabom brzinom na mikseru miješaj dok se ne stvori želatina. Neka spoj bude ujednačen.

Sladoled od banane ravnomjerno namaži po korici i pošpricaj karamelom.

Stavi u zamrzivač da se stvrdne najmanje dva sata prije rezanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,