Cruffin je mješavina kroasana i muffina.
Kišni proljetni dani su savršeni za gledanje filmova ili serija i uživanje u ukusnim slatkišima. Donosimo recept za cruffine, koji su postali trend u svijetu i predstavljaju ukusnu kombinaciju omiljenih kroasana i mafina, piše Ženski magazin.
Hajde da probamo nešto novo i uživamo u ukusima.
Sastojci za tijesto:
300 g glatkog brašna
80 g maslaca
2 pakovanja vanilin šećera
1 pakovanje suhog kvasca
150 ml tople vode
malo soli
cimet i šećer
Sastojci za krem od vanile:
300 ml mlijeka
50 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kesica pudinga od vanile
2 žumanjceta
Priprema:
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Izmiješajte toplu vodu, vanilin šećer i kvasac i ostavite 10 minuta da naraste. Pomiješajte brašno, so i polako dodajte vodu u drugu posudu i promiješajte. Otopite maslac i dodajte vanilu da bi masa postala mekana i tečna. Pokrijte masu, ostavite pola sata da tijesto naraste, a zatim isijecite na šest ili više jednakih dijelova. Pokrijte svaku kuglicu folijom i ostavite još 10 minuta. Prvo se svaki dio razvije oklagijom, premaže margarinom, a zatim se uvije u kiflicu. Kiflicu potom siječemo na pola, urolamo i stavljamo u pleh podmazan margarinom.
Pecite 25 minuta na 200 stepeni.
Od sastojaka pripremite krem od vanile kojim ćete puniti cruffine. Ostavite 5 minuta da se ohlade. Kada su cruffini spremni za punjenje, pospite ih cimetom ili šećerom u prahu. Umjesto krema od vanile, kolačiće možete nafilovati čokoladom ili omiljenim džemom. (Tuzlanski.ba)