Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tradicionalni irski kolač s jabukama

Preuzmite sliku

Irski kolač s jabukama je vrlo jednostavan, ali fin tradicionalni desert na Zelenom Otoku.

Iako se može jesti i jede se tokom cijele godine, mnogi su ga poslužili upravo na Dan sv. Patrika – irskog zaštitnika – koji se slavi 17. marta svake godine. Originalna receptura podrazumijevala je korištenje šumskih jabuka te pečenje kolača na otvorenoj vatri u tavi od lijevanog željeza. Danas se kolač priprema u pećnici, a može se iskoristiti bilo koja vrsta jabuka.

Sastojci: 200 grama šećera, 120 grama brašna, 30 grama nasjeckanih oraha, 4 jabuke,  4 kašike omekšanog maslaca, 1 jaje, 1 čajna kašičica ekstrakta vanilije, 1 čajna kašičica cimeta, ½ čajne kašičice mljevenog muškatnog oraščića, ½ čajne kašiičice sode bikarbone,  ½ čajne kašičice praška za pecivo prstohvat soli šećer u prahu za posipanje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stepeni. Izmiksajte zajedno omekšan maslac i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu. Jabuke operite, ogulite, uklonite košpice i narežite na tanke kriške. Ubacite ih u smjesu.Dodajte ekstrakt vanilije, jaje i narezane orahe. Dobro promiješajte. U posebnoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, cimet, naribani muškatni oraščić i brašno. U brašno ulijte mokre sastojke i sve dobro promiješajte.Prelijte smjesu u namašćeni lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 45 minuta, odnosno dok kolač nije pečen do kraja. Posipajte sa šećerom u prahu prije posluživanja. (vecernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,