Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Torta pahuljica: Lagana i meka, miriše na ljeto i more (RECEPT)

Preuzmite sliku

Ako se pridržavate recepta onda će ova torta biti dovoljna za 20 osoba.

Sastojci za tortu:

Biskvit: 5 bjelanaca; 5 kašika šećera; 5 kašika brašna; 1/2 praška za pecivo; preliv: 100 ml mlijeka; 1 vanilin šećer; fil: 400 ml mlijeka; 100 grama šećera; 5 žumanaca; 50 grama čokolade za kuhanje; oko 200 gr jaffa keksa; 300 ml slatke pavlake; 1 vrećica želatina; dekoracija: 200 ml slatke pavlake.

Umutiti bjelanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smjesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 C oko 30 minuta. Prokuhati 100 ml mlijeka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.

400 ml mlijeka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlijekom. Vratiti na ringlu, pa prokuhati kremu mješajući sve vrijeme. Čim prokuha skloniti s ringle. U toplu kremu umiksati želatinu fix. Posebno umutiti 300 ml slatke pavlake, pa sjediniti sa mlakom kremom. Dobro izmiksati.

Čokoladu i jaffa keks narendati. Dodati u kremu, koja se potpuno ohladila, pa sve dobro sjediniti. Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu, koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti kremu, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se krema stegne.

Kad se krema stegne, skinuti ivice kalupa, pa cijelu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom.  (coolinarika.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,