Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Torta od jagoda: jednostavna poslastica koju ćete stalno pripremati

Preuzmite sliku

Šta može biti bolje od kombinacije svježih jagoda i šlaga?

Samo jedan zalogaj će vas uvjeriti da ste odabrali pravi recept za pripremu deserta.

Potrebni sastojci za kolač: 280 g brašna, 300 grama šećera, 2 kašičice praška za pecivo, ¾ kašičice soli, 100 ml ulja
7 žumanaca + 9 bjelanjaka, 170 ml mlijeka, ½ kašike vinskog praška za pecivo, 1 mahuna vanilije, uzeti samo sjemenke + 2 kašiice ekstrakta vanilije

Za kremu: 450 g jagoda, očišćenih i narezanih na kriške ili četvrtine, 200 g šećera, 1 kašika soka limuna, 500 ml vrhnja za šlag, 25 g šećera za ukrašavanje

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 stepeni. Pomiješajte brašno, 150 g šećera, sol, prašak za pecivo. Pomiješajte ulje, žutanjke i mlijeko. Sad povežite te dvije smjese. Dodajte brašno. Bjelanjke izmutite te dodajte vinski prašak i vaniliju. Polako dodajte ostatak šećera. Pomiješajte trećinu bjelanjaka, miješajte te polako dodajte ostatak. Prebacite u prvu smjesu i lagano pomiješajte. Prebacite smjesu u pobrašnjenu posudu za pečenje te pecite oko 50 minuta. Pustite da se hladi sat vremena.

Pomiješajte u posudi jagode, šećer, sok limuna i stavite na stranu oko jedan sat, povremeno pomiješajte.
Prije nego ćete slagati tortu, napravite šlag sa šećerom u prahu. Izvadite biskvit iz posude i porežite ga na tri jednaka dijela, i stavite prvi biskvit na posudu za posluživanje te na nju stavite smjesu s jagodama i pokapajte sok koji je ostao, te isto ponovite s drugom korom. Poklopite biskvitom i ukrasite ga šećerom u prahu. (ordinacija.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,