Badem ima veliku energetsku vrijednost jer sadrži velike količine masti i bjelančevina, a ugljenih hidrata u manjim količinama.
Bogat je mineralnim materijama, naročito kalijumom, magnezijumom, fosforom i kalcijumom. Sadrži mnoge vitamine i ima veliku energetsku vrijednost. Posebno je važan za zdravlje kostiju zbog obilja minerala koji su zaduženi za njihov rast i razvoj.
Bademi imaju svestranu upotrebu – koriste se u sirovom stanju, ali i u prerađenom, a također su izvanrednog ukusa.
Koriste se dosta kao dodatak u pravljenju torti, kolača i drugih slatkiša, a vi već danas možete napraviti ovu preukusnu čokoladnu tortu sa bademima.
Sastojci:
– 8 jaja,
– 250 g šećera,
– 250 g putera
– 250 g badema,
– 200 g čokolade za kuhanje
Priprema:
– Umutiti šlag od osam bjelanaca. Posebno umutiti osam žumanaca, 250 g šećera, 250 g putera, 250 g čokolade i 250 g badema.
– Spojiti sa bjelancima.
– Peći u zagrijanoj rerni 30 minuta tako da ostane sočna. Preliti kad se ohladi glazurom od čokolade. (coolstyle.ba)