Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Torta od čokolade i badema koja se lako pravi a teško zaboravlja

Preuzmite sliku

Badem ima veliku energetsku vrijednost jer sadrži velike količine masti i bjelančevina, a ugljenih hidrata u manjim količinama.

Bogat je mineralnim materijama, naročito kalijumom, magnezijumom, fosforom i kalcijumom. Sadrži mnoge vitamine i ima veliku energetsku vrijednost. Posebno je važan za zdravlje kostiju zbog obilja minerala koji su zaduženi za njihov rast i razvoj.

Bademi imaju svestranu upotrebu – koriste se u sirovom stanju, ali i u prerađenom, a također su izvanrednog ukusa.

Koriste se dosta kao dodatak u pravljenju torti, kolača i drugih slatkiša, a vi već danas možete napraviti ovu preukusnu čokoladnu tortu sa bademima.

Sastojci:

– 8 jaja,
– 250 g šećera,
– 250 g putera
– 250 g badema,
– 200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

– Umutiti šlag od osam bjelanaca. Posebno umutiti osam žumanaca, 250 g šećera, 250 g putera, 250 g čokolade i 250 g badema.
– Spojiti sa bjelancima.
– Peći u zagrijanoj rerni 30 minuta tako da ostane sočna. Preliti kad se ohladi glazurom od čokolade. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,