Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Topa, omiljeno ramazansko jelo za prvi iftar

Preuzmite sliku

Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.

Ovo kalorično jelo praktikuje se za prvi iftar, ali preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne.

Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti:

kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve to istopiti (kažu da se zbog glagola topiti i zove topa, op.pr.) na laganoj temperaturi.

U prilogu jedan od recepata za topu:

100 g slanog kajmaka,

100 g kiselog vrhnja,

50 g maslaca,

1-2 jaja.

Priprema:

1. U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.

2. Dodajte jaje ili dva i promiješajte.

Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još uvijek toplu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,