Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tanke turske lepinje: Uspjet će i onima koji nikad nisu mijesili tijesto

Preuzmite sliku

Ove domaće lepinje koje odlično idu uz ćevape ili roštilj u Turskoj se obično peku na otvorenom, ali priprema jednako dobro funkcionira i na šporetu.

Najbolje ga je servirati dok je topao.

Sastojci za 4 porcije:

800g brašna

1 svježi kvasac (u kocki)

1 kašika šećera

1 kašika soli

200g grčkog jogurta

300ml tople vode

Priprema:

Kvasac i šećer pomiješajte s toplom vodom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U posudu dodajte brašno, vodu, kvasac i grčki jogurt te sve dobro promiješajte. Tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne ljepljivo. Ravnu površinu pospite brašnom i oblikujte tijesto u kuglu. Prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 3 sata.

Prerežite tijesto na osam jednakih dijelova i oblikujte ih u okrugle lepinje. Lepinje opet prekrijte vlažnom krpom i pričekajte još 15 minuta.

Zagrijte tavu na srednje jakom plamenu i stavite jednu lepinju u tavu. Pecite dok se na dnu ne pojave smeđe tačkice, oko 1 do 2 minute. Okrenite i ponovite postupak još 1 minutu.

Kada su gotove lepinje zamotajte u kuhinjsku krpu kako bi ostale tople. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,