Ove domaće lepinje koje odlično idu uz ćevape ili roštilj u Turskoj se obično peku na otvorenom, ali priprema jednako dobro funkcionira i na šporetu.
Najbolje ga je servirati dok je topao.
Sastojci za 4 porcije:
800g brašna
1 svježi kvasac (u kocki)
1 kašika šećera
1 kašika soli
200g grčkog jogurta
300ml tople vode
Priprema:
Kvasac i šećer pomiješajte s toplom vodom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U posudu dodajte brašno, vodu, kvasac i grčki jogurt te sve dobro promiješajte. Tijesto bi trebalo biti mekano, ali ne ljepljivo. Ravnu površinu pospite brašnom i oblikujte tijesto u kuglu. Prekrijte ga vlažnom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi 3 sata.
Prerežite tijesto na osam jednakih dijelova i oblikujte ih u okrugle lepinje. Lepinje opet prekrijte vlažnom krpom i pričekajte još 15 minuta.
Zagrijte tavu na srednje jakom plamenu i stavite jednu lepinju u tavu. Pecite dok se na dnu ne pojave smeđe tačkice, oko 1 do 2 minute. Okrenite i ponovite postupak još 1 minutu.
Kada su gotove lepinje zamotajte u kuhinjsku krpu kako bi ostale tople. (index.hr)