Ponedjeljak, 10. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Talijanski chef otkriva: Ovo je jedini ispravni recept za pripremu bolonjez umaka!

Preuzmite sliku

Stefano Cilla, poznati talijanski chef koji vodi kuhinju u restoranu Bancone u Engleskoj, otkrio je da za pripremu bolonjez umaka postoji samo jedan tačan recept koji trebate slijediti kako bi ovo omiljeno jelo ispalo savršeno. 

Prvo kaže kako je bitan odabir mesa – nabavite ono s malo većim postotkom masnoće.

Ostali sastojci koji vam trebaju su:

Velika glavica luka

2 mrkve

100 g celera

Malo ružmarina

1,5 l pasiranog paradajza

100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

200 ml dobrog crnog vina

Sol i papar

Tjestenina, on preporučuje samo špagete

  • Stefano kaže da se ovaj umak mora kuhati oko 3 i pol sata kako bi se postigao najbolji okus. Narežite povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ružmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta.

    Zatim dodajte meso, sol i papar te stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje.  Kada je meso dobilo smeđu boju, maknite ružmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari.

    Nakon toga vrijeme je da stavite i pasirani paradajz, a zatim slijedi kuhanje na laganoj vatri – tri sata i 30 minuta.  Svakih 10-15 minuta promiješajte. Dodajte još začina po želji. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,