Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tajni sastojak Jamieja Olivera za neodoljivu toplu čokoladu

Preuzmite sliku

Domaću mješavinu praha od kakaa, šećera, naribane čokolade i cimeta možete pripremiti unaprijed kako bi bila pri ruci kad poželite pripremiti toplu poslasticu…

Bolja od kupovne, topla čokolada poznatog chefa Jamieja Olivera zimski je užitak idealan kad poželite nešto slatko i toplo. Domaću mješavinu praha od kakaa, šećera, naribane čokolade i cimeta možete pripremiti unaprijed kako bi bila pri ruci kad poželite pripremiti toplu poslasticu. Želite li naglasiti čokoladni okus, dodati možete i prstohvat soli, piše punkufer.hr.

Gustoću prilagodite vlastitom ukusu. Jamie predlaže na količinu od litre mlijeka 6 do 10 kašika pripremljenog praha (ovisno o tome volite li više strukturu kakaa ili guste tople čokolade koja podsjeća na puding).

U jednom od recepata Jamie koristi i sljezove kolačiće. Na svaku šolju dodaje po jedan u zagrijanu čokoladu, a onda ih snažno protrese. To možete napraviti u šejkeru za koktele, staklenkama s poklopcem ili izmiksati štapnim mikserom.

Sastojci za vruću čokoladu:

9 dl mlijeka
2 kašike jestivog škroba
3 kašike šećera u prahu
4 kašike kakao praha
kašičica cimeta
100 g tamne čokolade (70 posto kakaa)

Priprema: 

1. Ulijte mlijeko u veliku posudu pa zagrijte dok gotovo ne zakuha.
2. U međuvremenu naribajte čokoladu i pomiješajte je s ostalim sastojcima (osim mlijeka) pa promiješajte. Na 9 dl mlijeka trebat će vam 8 kašika pripremljenog praha.
3. U zdjelici pomiješajte malo mlijeka i prah pa izmiješajte kako se ne bi napravile grudice.
4. Ulijte smjesu u toplo mlijeko pa kuhajte i pritom miješajte dok ne zavrije. Nastavite s time dok se malo ne zgusne. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje