Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tajna je u pripremi: Recept za najukusniju musaku sa tikvicama i mesom

Preuzmite sliku

Iskoristite sezonu ovog povrća i napravite jelo za cijelu porodicu.

Musaka se tradicionalno radi od janjetine i patlidžana, ali musaka je postala poznata po tome da se pravi s povrćem i mljevenim mesom.

Sastojci

300 gr mljevenog mesa,

4 jaja,

1 glavica crnog luka

4 češnja bijelog luka

2 tikvice,

so

biber

ulje

mljevena paprika,

4-5 kašika brašna

100 gr prezli

2 mrkve

1 pavlaka

Priprema

Na ulju propržiti isjeckan crni luk, zatim sjeckanu mrkvu, pa dodati mljeveno meso i lijepo ga propržiti i dodati so, papriku, biber i usitnjen bijeli luk. Tikvice oljuštiti pa ih isjeći na tanje kolutove i posoliti, pa ostaviti da odstoje oko 30 minuta. Procijediti tikvice. Umutiti 2 jaja. Pleh podmazati uljem.

Svaki kolut tikvice provući kroz brašno, jaja i prezle pa redati na dno pleha. Preko staviti nekoliko kašika prženog mesa, pa opet tikvice pa meso, sve dok ne potrošite meso. Umutiti preostala dva jaja, dodati pavlaku pa to fino izjednačiti i preliti preko tikvica. Odozgo narendati kačkavalja. Peći na 200 stepeni C oko 40 minuta.

(Mondo)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,