Za sve one koji ne mogu jesti hamburger bez krompirića ili koji jednostavno vole jesti krompiriće pa makar i same, s ovim receptom nećete morati brojati kalorije.
Krompir vam nije neprijatelj ali sve ovisi o njegovom načinu pripremanja. On može biti nezdrav ako ga vi odlučite tako pripremiti.
Mnogi restorani ili lanci brze hrane dvaput prže pomfrit kako bi bio dodatno hrskav. S ovim receptom postići ćete isti rezultat ali puno zdraviji.
Narezani krompir trebati ćete kuhati dvije do tri minute, zatim ocijediti, preliti maslinovim uljem i peći u pećnici. Kao rezultat, dobiti ćete zdravi pomfrit koji sadrži manje masnoće.
Da biste zadržali vlakna nemojte oguliti krompir već ga ostavite s kožom.
Tajni sastojak za zdravi pomfrit je parmezan koji dodatno stvara okus soli.
Recept za zdraviju verziju pomfrita:
Sastojci:
4 kašikice maslinovog ulja
4 srednja krompira za pečenje
1/2 kašikice soli
1/8 do 1/4 kašikice svježe mljevenog crnog bibera
1/4 šoljice mljevenog parmezana
Upute:
Lim za pečenje obložite aluminijskom folijom, premažite s 2 kašikice maslinovog ulja. Stavite lim na stranu. Izrežite krompir po dužini na trake debljine jedan do dva centimetra. Prebacite u veliku zdjelu. Dodajte preostalo maslinovo ulje. Narezani krompir posolite i popaprite crnim biberom. Na pripremljeni lim za pečenje rasporedite krompir u jedan sloj. Pecite u pećnici na 230 stepeni 12 minuta. Zatim okrenite krompir i pospite parmezanom. Pecite 10 do 12 minuta više ili dok ne omekšaju i poprime zlatnu boju.
Podaci po obroku: 155 kalorija, 4 g proteina, 22 g ugljikohidrata, 6 g masti (1,5 g zasićenih), 3 g vlakana
Ako volite eksperimentirati, preskočite parmezan i isprobajte ova tri jednostavna recepeta.
Čili:
Pomfrit pripremite na isti način kao i s parmezanom ali dodajte 1/2 kašikice čilija u prahu i 1/2 kašikice paprike kada posolite i pobiberite. Nakon pečenja, svako posluživanje prelijte s 1/2 šoljice konzerviranog čilija.
Češnjak
Dodajte 1/4 kašikice češnjaka u prahu.
Slatki krompir:
Zamijenite krompir za pečenje sa slatkim krompirom. Umjesto soli i crnog bibera, pospite 1/4 kašikice mljevenog cimeta. Pecite u pećnici na 240, 20 do 30 minuta ili dok ne porumeni i omekša. (24sata.hr)