Ponedjeljak, 10. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Super trik: Evo kako da vam tijesto za krofne bude mekano i vazdušasto

Preuzmite sliku

Pripremite poslasticu koja će jednako oduševiti vaše i starije i mlađe ukućane.

Sastojci: 250 ml mlake vode, 40 g svježeg kvasca, 500 g brašna, 50 g biljne masti ili margarina, 2 kašike šećera, šećer u prahu, 2 kesice vanilinog šećera

Priprema:

  • Kvasac rastopite u mlakoj vodi sa kašičicom šećera i kašičicom brašna i pustite da naraste. Dok narasta, pomiješajte šećer i margarin, dodajte nadošli kvasac, pa polako zamijesite sa brašnom. Ostavite tijesto na toplom da dvostruko naraste pa promijesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.

  • Trik da krofne budu vazdušaste jeste da se prvo prže sa narasle strane (gornja strana kada ste tijesto razvili i isjekli krugove), a zatim se okrenu. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer, a možete i kristal šećerom. Po želji, špricem nafilujte džemom ili kakao kremom. (novosti.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,