Pivopije najviše vole upravo ovaj specijalitet degustirati…
Sastojci:
2 veće glavice crnog luka
krupna morska so,
ulje za prženje
smjesa za pohovanje:
150 gr pšeničnog brašna
3 pune kašike palente
1 kašičica slatke aleve paprike
1 kašičica bijelog luka u prahu
2 dl hlanog piva
3 jajeta
Suha poh masa:
1 kašika palente
1 kašika pšeničnog brašna
2 kašike prezli
½ kašike vegete
Priprema:
KORAK 1 – smjesa za pohovanje: u činiju sipati umućena žumanca, brašno, palentu, alevu papriku i bijeli luk u prahu. Miješati žlicom za ručno mućenje i postepeno dodavati pivo dok se ne dobije masa, nešto gušća od one za palačinke. Malo posoliti i pobiberiti zatim smjesi dodati prethodno umućena bjelanca i lagano promiješati.
KORAK 2 – suha poh smjesa: pomiješati palentu, brašno, prezle i vegetu.
KORAK 3: Isjeckati glavicu luka na šire kriške. Odvojiti slojeve i oformiti pojedinačne kolutove. Umakati, jedan po jedan kolut u brašno, pa u tečnu orli masu, a zatim u suvu smjesu i slagati ih na neki poslužavnik.
KORAK 4: Kada su svi kolutovi luka namočeni i uvaljani, pržiti ih uz okretanje u dubokom i dobro zagrijanom ulju, na tihoj vatri 2-3 minuta, dok ne porumene. Vaditi ih na papirni ubrus, koji će upiti suvišnu masnoću i posuti krupnom solju.
Posluženje
Hrskave kolutove luka poslužiti uz čist majonez, čistu pavlaku ili neki sos. Možda najprije tartar sos ili neki drugi koji se brzo priprema.
Dva prijedloga:
Majonez umutiti sa jogurtom, pobiberiti i dodati isjeckane listove peršuna;
Jednu kašiku senfa pomiješati sa 2, 3 kašike meda.
I naravno, zaliti hladnim pivom.
Napomena: Ako se ove grickalice spremaju za djecu, ljutina luka će se smanjiti tako što će kolutovi odstojati 20-tak minuta u mlijeku koji će mu izvući žestinu. A, ljubitelji pikantnih i ljutih ukusa, prije pohovanja brašnu mogu dodati ljutu alevu papriku ili neki drugi začin po želji. (nova.rs)