Zašto se ne odvažiti i probati spremiti recepte koji nisu dio vaše svakodnevnice, jedan takakv donosimo vam u prilogu!
Sastojci:
– 500 g Menprom junećih kockica
– 250 g crvenog luka
– 2 mrkve
– 50 g celera
– 1 peršun (korijen)
– 100 g šampinjona
– 2 režnja bijelog luka
– sol i biber
– 1 kašikica dimljene crvene paprike
– 2 kašikice ljutog ajvara
– 2 kašikice senfa
– 1-2 lista lovora
– 2 l vode ili povrtnog temeljca
– 3 dcl crnog vina
Priprema:
Meso posolite, pobiberite i dodajte dvije kašikice senfa. Dobro promiješajte i stavite u frižider preko noći.
Luk prodinstajte na malo ulja i dodajte mu kolutiće mrkve, bijeli luk, celer i peršun. Dinstajte desetak minuta.
Meso u zasebnoj posudi zapecite sa svih strana, podlijte vinom i pustite nekoliko minuta da alkohol ispari. Dodajte izdinstano povrće, temeljac i začine, te kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri. Nakon toga smanjite temperaturu, dodajte narezane šampinjone te kuhajte barem 2 sata kako bi meso postalo mekano, ono poznato “topi se u ustima”.
Savjet! Poslužiti u hljebu kojem ste izrezali vrh. A nakon što pojedemo punjenje slijedi nam i grickanje posude koja je iznutra natopljena divnim aromama.