Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Super recept: Gulaš u zdjelici od hljeba

Preuzmite sliku

Zašto se ne odvažiti i probati spremiti recepte koji nisu dio vaše svakodnevnice, jedan takakv donosimo vam u prilogu!

Sastojci:

– 500 g Menprom junećih kockica
– 250 g crvenog luka
– 2 mrkve
– 50 g celera
– 1 peršun (korijen)
– 100 g šampinjona
– 2 režnja bijelog luka
– sol i biber
– 1 kašikica dimljene crvene paprike
– 2 kašikice ljutog ajvara
– 2 kašikice senfa
– 1-2 lista lovora
– 2 l vode ili povrtnog temeljca
– 3 dcl crnog vina


  •  
    Priprema:

    Meso posolite, pobiberite i dodajte dvije kašikice senfa. Dobro promiješajte i stavite u frižider preko noći.

    Luk prodinstajte na malo ulja i dodajte mu kolutiće mrkve, bijeli luk, celer i peršun. Dinstajte desetak minuta.

    Meso u zasebnoj posudi zapecite sa svih strana, podlijte vinom i pustite nekoliko minuta da alkohol ispari. Dodajte izdinstano povrće, temeljac i začine, te kuhajte na jakoj vatri dok ne zavri. Nakon toga smanjite temperaturu, dodajte narezane šampinjone te kuhajte barem 2 sata kako bi meso postalo mekano, ono poznato “topi se u ustima”.

    Savjet! Poslužiti u  hljebu kojem ste izrezali vrh. A nakon što pojedemo punjenje slijedi nam i grickanje posude koja je iznutra natopljena divnim aromama.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,