Nedjelja, 21. Juli 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Super recept: Arapske punjene pogačice

Još jedan zanimljiv recept donosimo vam u prilogu… 

Sastojci:

300 ml vode, 20 g svježeg kvasca, 1 kašika šećera, 2 kašičice soli, 2 kašike ulja, 500 g brašna

Za punjenje:

2 glavice luka, 1 ljuta paprika, 2 šargarepe, malo maslinovog ulja, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika suvog začina, 150 g paradajza iz konzerve, pola veze korijandera, so po ukusu, maslinovo ulje za mazanje

Priprema:

Od nabrojanih sastojaka zamijesite srednje tvrdo tijesto. Oblikujte tijesto u lopte i pokrijte streč folijom, ostavite tako da odstoji oko 30 minuta.

Punjenje se priprema tako što isiječete luk na polumjesece, a papriku i šargarepu na sitno, zapržite ih na maslinovom ulju, dok ne dobiju zlatnu boju i ne omekšaju.

Nakon toga dodajte suvi začin i paradajz pire. Nakon 5 minuta dodajte i pasiran paradajz sa malo soli.

Ostavite da se krčka dok se ne zgusne, nakon toga sklonite sa ringle, pospite usitnjenim korijanderom. Razvijte svaku loptu tijesta pomoću oklagije ili razvucite rukama u oblik pravougaonika.

U sredinu svakog stavite nadjev i stegnite krajeve kao paket. Pogačice ispržite u gril tiganju namazanom maslinovim uljem okrećući sa obje strane. (Still)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,