Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stvoren za uživanje uz kafu: Isprobajte jesenski recept za tiramisu

Preuzmite sliku

Iskoristite do kraja sezonu kestena i isprobajte kako je fin kao dodatak jednom od najdražih kremastih deserata. Naravno, u pitanju je tiramisu koji uz pomoć kestena postaje još ukusniji, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za tiramisu s kestenom:

– 100 grama šećera u prahu
– 3 dcl slatkog vrhnja
– 200 grama kesten-pirea
– 2 dcl jake crne kafe
– 5 velikih kašika amaretta
– piškote
– kakao

Priprema:

1. Kesten-pire stavite u blender, dodajte mu 1 dcl slatkog vrhnja i blendajte kratko dok ne dobijete glatku homogenu smjesu. Možete koristiti i štapni mikser ako nemate blender.

2. Od preostalih 2 dcl slatkog vrhnja istucite šlag. U mascarpone dodajte šećer u prahu i miksajte dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte kesten i promiksajte. Na kraju dodajte šlag i ručno ga špatulom, kuhačom ili kašikom povežite s kremom.

3. U tanjiru ili zdjelici pomiješajte kafu i amaretto. Pripremite čaše u kojima ćete servirati tiramisu. Uzmite dvije piškote, namočite ih kratko u mješavinu kave i amaretta, rastrgajte i stavite na dno čaše. Dodajte veliku kašiku kreme, zatim opet stavite red piškota pa kašiku kreme i na kraju sve posipajte kakaom. Punite čašice dok ne potrošite kremu.

Savjet:

– umjesto amaretta možete korisititi rum
– ako vam serviranje u čašicama nije praktično slažite slojeve u jednu posudu po želji.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,