Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srk, mljac! Kafa s Nutellom ili kakaom za lijena uživanja

Iako vas ime može odvesti na pogrešan trag marocchino nije nastao u Maroku.

Prvi put je pripremljen u pijemontskoj regiji, tačnije – u Alessandriji. Ime duguje marokanskoj koži koja se u Italiji koristila za izradu šešira, a karakteristična je po lijepoj smeđoj boji.

Za slasnu nijansu osim kafe zaslužna je i čokolada, kakao ili Nutella, ovisno o tome gdje se priprema. Ključna je i pjena od toplog mlijeka, kao i italijanski kratki espresso.

Nemate li aparat za kavu koji radi mliječnu pjenu, toplo mlijeko možete izmiksati – najbolje štapnim mikserom koji ima nastavak za kreme (pjenjaču) ili pak protresti toplo mlijeko u čvrsto zatvorenoj staklenci.

  • Sastojci za marocchino fondente:

    kafa za espresso
    mrvice tamne čokolade
    gorki kakao prah
    tamni biber
    vruće mlijeko

    Priprema:

    1. Napravite espresso i ulijte ga u staklenu čašu.

    2. Dodajte mrvice tamne čokolade.

    3. Bogato pospite kakaom u prahu i tamnim biberom.

    4. Napunite do vrha pjenom i vrućim mlijekom.

    5. Još jednom pospite kakaom u prahu. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,