Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Spremni za 1. maj: Otkrijte koje je najbolje meso za roštilj i kako ga pripremiti

Bliži nam se 1. maj, dan na koji mnogi otvaraju sezonu roštiljanja i druženja na otvorenom.

Ukoliko želite napraviti savršen roštilj prije svega se pobrinite da imate alat koji vam je potreban za roštiljanje – hvataljka kojom ćete okretati meso i rukavice za roštiljanje koje su otporne na toplinu.

Stručnjaci ističu da je priprema ključ dobrog roštilja. Izračunajte koliko vam je mesa potrebno i imajte na umu da će meso koje pripremate imati bolji okus ukoliko ga marinirate u ulju i začinima nekoliko sati prije pečenja.

Osim toga pazite da vam vatra ne bude prejaka jer će se u tom slučaju meso imati okus uglja, ali ni preslaba jer će u tom slučaju meso biti kao da ste ga pripremili u kuhinji.

Osim toga, pazite da meso ne bude previše hladno. Ukoliko meso nije sobne temperature neće se ispeći ravnomjerno.

Kada meso stavite na roštilj potrudite se da ga što manje pomjerate i okrećete, jer savršen okus mesu daje karamelizacija površine do koje se dolazi kada se komad mesa peče na odgovarajućoj temperaturi i u odgovarajućem vremenskom okviru.

Ukoliko planirate pripremiti i povrće Jamie Oliver savjetuje da ga isječete, posolite i složite na ražnjiće. Ukoliko želite dodatno pojačati okus nakon pečenja povće nauljite maslinovim uljem ili dodajte malo ocata.

Jedna od najčešćih grešaka je posluživanje mesa odmah nakon što ga skinete s roštilja. Stručnjaci savjetuju da pustite meso da se odmori nekoliko minuta jer će mu to pomoći da ponovo upije sokove koje je izgubilo i da postane mekše i sočnije.

S druge strane, odabir idealnog komada mesa uvelike utječe na rezultat vašeg roštilja. Mirisom možemo prepoznati je li meso pokvareno, no kako bi saznali je li kvalitetno, trebamo se voditi sljedećim smjernicama:

Dobro obrađeno

Niste toliko iskusni u odabiru mesa? To ne mora značiti da i vi ne možete postati pravi roštilj-majstor! Naime, svaki mesar bi vam trebao znati preporučiti najbolji komad mesa koji ima u ponudi. Imajte na umu da mesar koji brine o kvaliteti svojih proizvoda obično će imati dobro obrađene komade mesa u izlogu. To znači da će komadi iste sorte biti otprilike iste veličine i debljine. Rezovi mesa bi također trebali biti glatki, bez oštrih rubova, sjeckanih komadića ili neravnih dijelova.

Boja

Boja mesa može varirati ovisno o određenom dijelu ili životinji od koje dolazi, ali svježe meso treba imati bogatu i atraktivnu boju. Jedinstvenost u boji obično je pokazatelj kvalitete, jer nejasne mrlje, sive ili smeđe boje mogu biti znak lošeg rukovanja s mesom ili u najgorem slučaju – mesa kojemu je prošao rok trajanja.

Pravo meso na pravi način

Svinjetina

Za svinjetinu kažu da je kraljica svakog roštilja. Ako želite da vaš grilani zalogaj bude sočan svakako nabavite prošarane komade s laganim masnim obrubom – svinjski kare bez kosti jedna je od mogućnosti, kao i odresci od buta te file lungić. Kod odabira mesa, obratite pažnju na boju jer crvena boja ukazuje na to da je meso staro. Svježa svinjetina mora biti čvrste, fino protkane strukture i ne smije biti sivkasta ili ljepljiva.

Piletina

Piletina je omiljeno dječje jelo s roštilja, naročito kad su u pitanju ražnjići. No, danas je ovo meso sve popularnije i među zaljubljenicima u fitness. Ako pečete piletinu imajte na umu da će najukusnija i najsočnija biti ona koja ima kost i kožu pa ih nemojte bespotrebno skidati i vaditi. Kad je riječ o prsima, deblje komade uvijek možete istući batom kako bi bili tanji i time lakši za ispeći. Oni se za razliku od svih ostalih dijelova pileta mogu peći na nešto jačoj vatri, dok je ostale potrebno na nešto laganijoj kako izvana ne bi dobili koricu, a oko kosti ostali krvavi.

Mljeveno meso

Pljeskavice, ćevapi i mesni uštipci neizostavan su dio svakog roštilja. Njih možete napraviti i oblikovati sami ili ako vam je tako jednostavnije – kupiti u dućanu. Kako bi se ravnomjerno ispekli, ćevapi se obrađuju na umjerenoj temperaturi uz često okretanje, dok se pljeskavice, pogotovo ako su jako tanke, mogu peći i na nešto jačoj vatri. Kod njihove obrade lako se možete prevariti pa pomisliti da je meso pečeno, jer je samo po sebi mekano, ali sredina može ostati sirova.

Junetina

Svježa junetina ima lijepu crvenu boju i čvrstu strukturu. Bilo koji komad junetine treba biti prošaran sitnim, a ne debelim žilicama jer žute i grube masne žile ukazuju na to da je riječ o starijem komadu mesa. Među najpopularnijim komadima junećeg mesa nalaze se ramstek i biftek, ali pri njihovom pečenju pazite da ih ne ostavite predugo jer će biti suhi i žilavi, što je uistinu šteta za ovako kvalitetan komad mesa.

Kobasice

Bile velike ili male, debele ili tanke, kobasice su u kombinaciji sa senfom mnogima omiljeno jelo s roštilja. No, znate li kako ispeći pečenice ili motane kobasice da bude savršeno hrskave izvana, a mekane i sočne iznutra? Tajna leži upravo u termičkoj obradi namirnice. Naime, ako kobasicu stavite na jaču vatru, ona će izvana potamniti, a iznutra će ostati sirova. Zato ćete savršeno ispečene kobasice dobiti tako da ih počnete peći na niskoj temperaturi koju postupno povećavate. Pazite da ih ne pečete na preniskoj temperaturi jer ćete kasnije dobiti smežurane kobasice sivkaste boje. I ono najvažnije – ne skidajte opnu s kobasica jer upravo ona pomaže da sok ostane unutra.

Ključ sočnog mesa, osim u temperaturi pečenja, leži i u marinadi. Naime, kiseline u njoj slabe mišićno tkivo te tako povećavaju sposobnost mesa da zadrži vodu. Što je meso duže marinirano, to će okus biti bolji. Ako vam je pak dosta klasičnog mesa, uvijek možete posegnuti za ribom, morskim plodovima ili odreskom od noja… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,