Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočni kolač od malina i jogurta

Preuzmite sliku

Ako imate mjericu malina, zaključite radnu sedmicu sočnim kolačem.

U jednadžbu su uključeni i grčki jogurt i limun te još nekolicina standardnih sastojaka iz svake kuhinje. Aktivna priprema (vaganje i miksanje) oduzet će manje od 10 minuta. Istina je, doduše, da ćete za ovaj kolač morati upaliti pećnicu, ali zaista se isplati, čak i pri ljetnim temperaturama. Ako želite da bude posebno sočan, napravite jednostavan sirup od šećera, limunovog soka i vode te ga prelijte preko pečenog kolača.

Sastojci: 250 ml grčkog jogurta, 200 g šećera, 3 jaja (L), 1 kašika limunove korice, 2 kašičice ekstrakta vanilije, 120 ml suncokretovog ulja, 200 g glatkog brašna, 2 kašičice praška za pecivo, ½ kašičice soli, 150 g malina

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Duguljasti kalup za hljeb obloži tepapirom za pečenje. Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ulje, grčki jogurt, ekstrakt vanilije i koricu limuna. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo i soli. Umiješajte ga u smjesu jaja pa sjedinite uz pomoć drvene kašike ili špatule. Na kraju pažljivo umiješajte svježe maline i prelijte u pripremljeni kalup. Pecite otprilike sat vremena, sve dok kolač ne poprimi zlatnu boju. Ako primijetite da se gornja strana prebrzo peče, pokrijte aluminijskom folijom. Pustite da se ohladi u kalupu pa izvadi na pladanj. Možete kolač posuti šećerom u prahu, a za dodatnu sočnost i preliti šećernim sirupom. (Miss7.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,