Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočni kolač koji miriše na jesen: Recept za cheesecake s jabukama i orasima

Preuzmite sliku

Cheesecake je fleksibilna slastica koja se može pripremati s različitim sastojcima i preljevima, prilagođavati se različitim sezonama i ukusima…

U ljetnim danima popularna je torta od sira koja se priprema bez pečenja, a u hladnijim danima cheesecake iz rerne s toplim slatkim preljevima.

Pečeni cheesecake s jabukama i cimetom spada u potonju skupinu. Riječ je o vrlo kremastom i dekadentnom jelu koje miriše na jesen, a koji možete pripremiti i u vlastitom domu, prenosi punkufer.hr.

Proces izrade torte od sira s jabukama i cimetom nije težak, ali obuhvata dosta sastojaka i strpljenja. Evo šta morate činiti…

  • Za podlogu:

    50 g smrvljenih keksa
    50 g šećera
    4 kašike rastopljenog maslaca
    prstohvat soli

    Za kremu:

    900 g sirnog namaza
    150 g bijelog šećera
    60 g kiselog vrhnja
    50 g smeđeg šećera
    3 velika jajeta
    2 kašike brašna
    1 kašika ekstrakta vanilije
    prstohvat soli

    Za preljev:

    200 ml cidera od jabuke
    70 ml smeđeg šećera
    2 jabuke
    1 kašika maslaca
    ½ čajne kašičice cimeta u prahu
    nasjeckani orasi
    prstohvat soli

  • Priprema:

    1. Zagrijte rernu na 160 Celzijvih stepeni.

    2. U blenderu zdrobite kekse te ih pomiješajte s rastopljenim maslacem, šećerom i solju. Smjesu ravnomjerno utisnite u okrugli kalup koji ste prethodno dobro namastili.

    3. U mikseru istucite sirni namaz sa šećerom u glatku kremu.

    4. Dodajte jedno po jedno jaje, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije.

    5. U smjesu dodajte brašno i sol i miksajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.

    6. Prelijte kremu na pripremljenu podlogu.

    7. Dno kalupa omotajte aluminijskom folijom pa stavite na veći lim za pečenje.

    8. Lim za pečenje stavite u rernu te ga ispunite vrućom vodom do otprilike polovice visine kalupa.

    9. Pecite tortu od sira u rerni oko 90 minuta.

    10. Ohladite do kraja prije nego što ćete cheesecake staviti u frižider na oko pet sati da se stisne.

    11. Na šporetu u lončiću zagrijte cider, smeđi šećer i cimet pa kuhajte dok tekućina ne zavrije.

    12. Dodajte maslac, jabuke narezane na tanke kriške i sol pa kuhajte sve zajedno dok se umak ne počne zgušnjavati. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

    13. Prelijte umak preko ohlađenog cheesecake zajedno sa nasjeckanim orasima. Po želji možete dodati i malo karamele.

    14. Poslužite odmah. Prijatno!  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,