Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočna, kremasta i lagana: Recept za čokoladnu tortu koja će vam podići raspoloženje u trenu

Preuzmite sliku

Dokazano je da čokolada podiže raspoloženje, zar ne?

Ova čokoladna torta zasigurno će vas podići, a sastoji se od dvije vrste biskvita i dvije vrste kreme. Prvi biskvit je od lješnjaka i bjelanjaka a drugi je čokoladni. Jedna krema je od tamne čokolade a druga od bijele čokolade. Između se nadziru slojevi šlaga koji se savršeno spajaju s kremom. Torta je sočna i kremasta, a što je posebno važno, lagana je i nije previše slatka!

1.Biskvit: 12 bjelanaca, 12 kašika šećera, 200 g mljevenih lješnjaka, 2 kašike brašna

2. Biskvit: 3 jaja, 9 kašika šećera, 9 kašika ulja, 5 kašika brašna, 4 kašičice gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašičice mlijeka, 50 g kakaa u prahu

Krema: 12 žumanjka, 180 g šećera, 3 pudinga od vanilije, 1 l mlijeka, 3 kašike brašna, 200 g tamne čokolade, 200 g bijele čokolade, 250 g maslaca + 500 ml slatkog vrhnja

Još će vam trebati : 200 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje 100 g tamne čokolade

  • Izrada: Za izradu prvog biskvita potrebno je izraditi bjelanjke. Bjelancima postepeno dodajte kašiku po kašikju šećera. Miješajte mikserom dok ne dobijete čvrst snijeg. Na kraju dodajte brašno i izmiješajte kratko. Mljevene lješnjake ručno umiješajte u smjesu.
    U okrugli kalup od 24 ili 26 cm stavite papir za pečenje. Ulijte smjesu u kalup i stavite peći na 180 °c stepeni, otprilike oko 25 minuta dok ne poprimi boju.

    Za drugi biskvit, potrebno je mikserom jaja izmutiti sa šećerom. Postepeno dodajte ostale sastojke miješajući. Na kraju dodajte kakao u prahu i kratko izmiješajte. Pecite na isti način kao i prethodni biskvit. Kada su biskviti pečeni i ohlađeni, režite svaki na pola. Trebate dobiti 4 biskvitne podloge, odnosno od svakog biskvita 2 kore.

  • Izrada kreme: Mlijeko stavite kuhati. Žumanjke izmiješajte sa šećerom. Od ukupne količine mlijeka odvojite nekoliko kašika i dodajte žumancima. Umiješajte prah pudinga od vanilije i brašno. Dobro sve izradite da vam se ne bi stvorile grudice. Kada se mlijeko zagrijalo, postepeno dodajte smjesu sa žumancima. Miješajte brzo pjenjačom. Kuhajte kremu dok se potpuno ne zgusne. Sklonite s vatre. Kremu podijelite u posude na dva jednaka dijela.

    U prvu kremu dodajte tamnu čokoladu a u drugu kremu bijelu čokoladu. Miješajte ručno dok se čokolade ne otope. Prekrijete kreme s prozirnom folijom i ostavite da se hlade. Kada su se kreme ohladile, izmiksajte ih kratko s mikserom. U svaku kremu dodajte 125 g maslaca sobne temperature. Dobro izmiješajte. Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag.

  • Slaganje torte: Slažite tortu u kalup istog promjera u kojem ste pekli biskvite. Na dno kalupa postavite prvi dio čokoladnog biskvita. Premažite ga jednim dijelom kreme od bijele čokolade, zatim slojem šlaga. Preko šlaga stavite prvi dio biskvita s lješnjacima. Premažite ga jednim dijelom kreme od tamne čokolade. Preko kreme nanesite sloj šlaga. Istim redoslijedom dovršite slaganje torte.

    Stavite tortu u frižider na par sati da se stegne. Tortu izvadite iz kalupa. Izradite slatko vrhnje u čvrsti šlag i dodajte otopljenu čokoladu koju ste prethodno malo ohladili. Premažite tortu. Ukrasite tortu po želji. (zivim.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , ,