Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočna čokoladna torta bez mlijeka, maslaca i jaja

Preuzmite sliku

Teško je za povjerovati da kolač može biti toliko sočan, a da ne sadrži maslac, mlijeko i jaja, ali s ovim receptom je to moguće. Možeš ga ukrasiti i sezonskim voćem, borovnice mu sjajno pristaju.

Sastojci
Za tijesto:

175 grama (1 i 1/4 šolje) brašna
40 grama (1/2 šolje) kakao praha
1 čajna kašičica sode bikarbone
200 grama (1 šolja) šećera (biraj ksilitol ili eritrol)
240 ml ( šolja) vode
120 ml (1/2 šolje) biljnog ulja
1 čajna kašičica ekstrakta vanilije

Za preljev:

125 grama (šolja) šećera u prahu
2 kašike kakaa u prahu
kašika javorovog sirupa
2 kašike vode

Priprema
Za tijesto:

Zagrij rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortu s uljem i obloži papirom za pečenje.
U veliku zdjelu za miješanje dodaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i šećer te kratko promiješaj. U zasebnoj zdjeli za miješanje dodaj vodu, ulje i vaniliju.
Dodaj tekuću smjesu suhim sastojcima i miješaj dok se sjedine. Izlij u pripremljen kalup za tortu i peci 28 do 30 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista.
Pažljivo izvadite iz kalupa i pusti da se potpuno ohladi, prenosi MissZdrava.

Za preljev:

Prosij zajedno šećer i kakao.
Dodaj javorov sirup i vodu i miješaj dok ne postane glatko.
Prelij preko ohlađenog kolača i odmah posluži.

Kalorije: 1 kriška sadrži 320 kcal. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,