Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sočan praznični kolač natopljen alkoholom: Recept za britanski božićni “puding”

Preuzmite sliku

Neki tradicionalni recepti nalažu pripremu koja zna trajati i po tri dana. Umjesto toga, mi vam nudimo najbrži (samo nekoliko sati) i najlakši recept za ovu finu slasticu.

Uoči Božića u britanskim se kućanstvima obično radi božićni kolač. Iako ga Britanci nazivaju Christmas Pudding, nema veze s ukuhanim slatkim desertom na bazi mlijeka. Naprotiv, riječ je sočnom biskvitu koji je ispunjen sušenim voćem te natopljen alkoholnim pićem poput viskija, prenosi punkufer.hr.

Ne morate biti u Velikoj Britaniji da biste uživali u ovom desertu. Možete ga pripremiti i u vlastitom domu uz malo volje i strpljenja. Da bi kolač imao slastan okus, voće je potrebno namakati u alkoholu barem večer prije pečenja.

Neki tradicionalni recepti nalažu pripremu koja zna trajati i po tri dana. Umjesto toga, mi vam nudimo najbrži i najlakši recept za ovu finu slasticu.

  • Sastojci:

    700 grama sušenog voća (grožđice, smokve, marelice, brusnice itd)
    220 grama muscovado šećera
    220 grama maslaca
    150 ml viskija
    110 grama brašna
    110 grama krušnih mrvica
    100 ml soka od narandže
    4 jaja
    1 i ½ čajna kašika praška za pecivo
    1 velika narandža
    1 čajna kašika mljevenog cimeta
    ½ čajne kašike muškatnog oraščića
    prstohvat soli

    Priprema:

    1. Večer prije pripreme kolača: nasjeckajte voće na otprilike iste komade, pa ih pomiješajte s viskijem i sokom od naranče. Dodajte i malo naribane narandžine korice. Pokrijte plastičnom folijom pa stavite u hladnjak preko noći. Ako niste ljubitelj viskija, upotrijebiti možete i brandy ili čak rum.

    2. Mikserom istucite šećer i maslac u glatku smjesu. Istucite jaja, pa ih nježno umiješajte u smjesu s maslacem.

    3. Dodajte voće i eventualnu preostalu tekućinu u kojoj se isto mariniralo. Dobro promiješajte.

    4. Dodajte brašno koje ste pomiješali s praškom za pecivo i prstohvatom soli.

    5. Dodajte i krušne mrvice koje će „popiti“ višak tekućine iz smjese, te sve ostale začine.

    6. Pripremljenu smjesu prebacite u okruglu vatrostalnu posudu koju ste prethodno namastili. Dobro utisnite sadržaj, pa prekrijte aluminijskom folijom te ju dodatno stabilizujte špagom.

    7. U veliki lonac stavite vatrostalnu posudu s božićnim pudingom. Do otprilike polovice lonca ulijte zagrijanu vodu pa sve zajedno poklopite i stavite na šporet.

    8. Kada voda zavrije, smanjite temperaturu na najniže i pustite da se puding termički obrađuje na pari oko četiri sata. Povremeno i po potrebi dodajte vruću vodu u lonac da nikad ne ispari do kraja.

    9. Pažljivo izvadite zdjelu iz lonca – bit će jako vruća – a puding dobro ohladite prije posluživanja. Prijatno!

    Kako se pari božićni kolač, na svom YouTube kanalu je pokazao Mason Cash. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje